Evaluarea Naţională. Elevii încep cu proba de Limba şi literatura română
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Începe o perioadă crucială pentru peste 160.000 de absolvenți de gimnaziu din întreaga țară, care se pregătesc să parcurgă ultima etapă din ciclu gimnazial: Evaluarea Națională.

Ministerul Educației a furnizat datele privind numărul impresionant de participanți la acest examen major: peste 160.400 de elevi din clasele a VIII-a sunt înscriși în 3.392 de unități de învățământ și centre de examen din întreaga țară. Accesul elevilor în centrele de examen este permis între orele 8:00 și 8:30, iar examenele propriu-zise încep la ora 9:00, cu o durată de 120 de minute pentru fiecare probă.

Un aspect esențial al procesului de examinare îl constituie asigurarea condițiilor egale pentru toți candidații. Elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare beneficiază de prelungirea timpului de lucru cu maximum două ore, în conformitate cu reglementările specifice.

Ministerul a subliniat strictetea regulamentului examenului, interzicând introducerea în sălile de examen a oricăror materiale ajutătoare, inclusiv manuale, dicționare sau telefoane mobile. Elevii trebuie să fie echipați cu acte de identitate valide și instrumente de scris adecvate pentru rezolvarea sarcinilor propuse.

După încheierea fiecărei probe scrise, elevii pot depune contestații în intervalul 3-4 iulie, având posibilitatea de a modifica nota inițială în urma evaluării acestora. Primele rezultate vor fi afișate pe 3 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 9 iulie, respectând confidențialitatea datelor personale ale elevilor.

Pentru a asigura transparența și accesibilitatea informațiilor, subiectele și baremele de corectare vor fi disponibile pe platforma dedicată evaluării digitizate, începând cu ora 15:00 în ziua fiecărei probe.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale, număr care va fi disponibil pe durata probelor scrise. Activităţile din cadrul evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel