Data actualizării:
Data publicării:

Europarlamentarul Motreanu (PNL): Au intrat în vigoare noile norme care reglementează impozitul minim de 15% pentru multinaționale

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Politica
WhatsApp
Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL) a făcut un anunț important.

„Uniunea Europeană își respectă promisiunea de a face mai echitabilă taxarea marilor companii. Au intrat în vigoare noile norme care reglementează impozitul minim de 15% pentru întreprinderile multinaționale care își desfășoară activitatea în statele membre ale UE.

Normele propuse se vor aplica oricărui grup cu venituri de peste 750 de milioane de euro pe an, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE. Va fi aplicat un impozit suplimentar datorat într-o anumită țară în cazul în care cota efectivă de impozitare este mai mică de 15 %. Dacă o filială nu este supusă cotei minime într-o țară străină în care este situată, statul membru al societății-mamă va aplica, de asemenea, un impozit suplimentar pentru aceasta din urmă. Este asigurată impozitarea și în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare.

În calitate de europarlamentar, am depus amendamente la o serie de rezoluții privind introducerea rapidă a taxării minime a marilor companii și asigurarea faptului că marile companii contribuie la bugetele naționale în țările în care își desfășoară activitatea. Eliminarea inechităților este necesară, mai ales că dezavantajează în special firmele europene. Banii astfel obținuți vor contribui la consolidarea bugetelor naționale și locale.

Normele care au intrat în vigoare sunt menite să reducă posibilitățile de erodare a bazei impozabile și de transfer al profiturilor, pentru a se asigura faptul grupurile multinaționale de întreprinderi plătesc o cotă minimă a impozitului pe profit”, a zis Dan Motreanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel