Europarlamentarul Corina Crețu: Parteneriatul public-privat nu este o soluție în domeniul sănătății
Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, a făcut câteva precizări privind cele mai recente declarații ale premierului Florin Cîțu.
Printr-o postare pe Facebook, europarlamentarul Corina Crețu a afirmat că militează pentru un sistem public de sănătate accesibil tuturor cetățenilor țării, indiferent de veniturile lor.
Corina Crețu, precizări după declarațiile lui Cîțu
„În legătură cu cele mai recente declarații ale Premierului Florin Cîțu prin care își exprima preferința folosirii Parteneriatului Public-Privat în domeniul sănătății, aș vrea să fac următoarele precizări: Realizarea Spitalelor Regionale la Iasi, Cluj și Craiova, prin fonduri europene nerambursabile, poate fi accelerată. Contractele de finanțare, studiile de fezabilitate și amplasamentele sunt aprobate. Ultima etapă care mai trebuie parcursă este cea a licitațiilor și a construcției.
Există o majoritate politică în Parlamentul României, așadar se poate adopta o lege privind reducerea termenelor înăuntrul cărora să se desfășoare licitațiile și să se rezolve eventualele contestații. Polonia, de exemplu, a făcut acest lucru, reducând termenele la maximum 6 luni. După această perioadă, se poate trece la realizarea propriu-zisă a spitalelor. Sunt propuneri pe care le-am mai făcut și, în general, nu trebuie să reinventăm roata. E suficient să vedem care sunt practicile în alte țări europene și cum le putem adapta astfel încât să eficientizăm acest proces și în România.”, a transmis europarlamentarul Corina Crețu.
„Parteneriatul public-privat nu este o soluție în domeniul sănătății”
„În general, Parteneriatul Public-Privat nu este o soluție în domeniul sănătății, pentru că nu face altceva decât să limiteze drastic accesul la servicii medicale persoanelor cu venituri scăzute și foarte scăzute. Chiar nu cred că într-o țară atât de săracă precum România ne permitem să transformăm aceste spitale – gândite ca fiind deschise tuturor – în spitale private, la care să poată apela doar persoanele de la un anumit venit în sus.”, a continuat Corina Crețu.
Europarlamentarul a adăugat că, de fapt, „ideea introducerii Parteneriatului Public-Privat în domeniul sănătății nu este una nouă și a stat la baza rupturii mele de fostele Guverne ale României, care nu au înțeles importanța strategică a Spitalelor Regionale, gândite tocmai pentru a asigura accesul tuturor la servicii de sănătate decente. Evident, salut prezența clinicilor private și performanța lor.”
„M-am bucurat că, de pildă, Spitalul ”Regina Maria” a obținut un împrumut de dezvoltare prin Planul Juncker. Dar aceste apeluri au fost deschise și către unitățile de stat, care din păcate nu au folosit această oportunitate. De altfel, România a folosit sub 1% din totalul sumei de 350 miliarde EUR puse la dispoziția Statelor Membre prin Planul Juncker. Așadar, apreciez munca spitalelor private, dar cred cu toată ființa că România are nevoie urgentă de un sistem public de sănătate dezvoltat, performant și echitabil. Numai bine tuturor, multă sănătate!”, a încheiat europarlamentarul Corina Crețu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News