Data publicării:
EURO, în bănci - 8 martie 2022. Dan Suciu: Se vor aduce și bancnote din afară. Emoțiile sunt distructive
Bancnotele EURO au devenit, de săptămâna trecută, o raritate. În paralel, a crescut și cursul leu - euro la bănci și la exchange.
”E doar o chestiune de organizare și de a aduce bancnote în țară din străinătate.” a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, despre lipsa de euro cash din bănci.
În contextul în care se fac programări pentru a schimba din lei în euro, Dan Suciu a afirmat, la Antena 3, întrebat dacă aceste programări se fac și pentru sume mici, că ”în principiu, da, dacă nu au la dispoziție acei bani în casierie, în funcție de solicitările de bancnote la sucursala respectivă, sunt cazuri și cazuri”.
Dan Suciu le-a spus românilor că ”dacă doresc să facă tranzacțiile, să le facă, este o decizie personală, dar ar fi bine să nu le facă sub imperiul emoției, ci ca o decizie rațională și să aibă puțină răbdare până când se clarifică și se organizează tot acest sistem la nivelul băncilor. Bani sunt, cursul este relativ stabil, se vor aduce și bancnote din afară, emoțiile sunt mai degrabă distructive decât pozitive în această situație”.
Astăzi, la una dintre băncile consultate de DCNews, cursul era de 5,15 lei, iar la exchange sărise la 5,35 lei. DCNews a scris toată săptămâna trecută despre această situație. Unele bănci au infirmat situația, alți specialiști au susținut că e o situație punctuală. Duminică, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că s-a interesat de situație de cum a apărut în presă. Între timp, și dolarul crește la cursul de schimb. ”A fost o cerere mare de bancnote de euro și de dolari” a explicat Dan Suciu.
Premierul a afirmat că s-a interesat de situație de cum a ajuns în presă
Iată ce a declarat premierul la Digi24: ”Am discutat acest subiect din momentul în care a apărut în presă. Ministrul Finanțelor a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale, s-a căutat identificarea motivelor pentru care ne găsim în această situație, este clar criza generată de invazia Armatei Ruse în Ucraina. Este o situație care nu se întâmplă doar în România, se întâmplă de jur împrejurul nostru, în toate țările impactate nemijlocit de această criză. Discuțiile pe care le-am avut au fost următoarele: populația trebuie să aibă încredere și să nu favorizeze ceea ce înseamnă specula și un cost al euro dincolo de cel oficial. La casele de schimb s-au luat măsuri prin instituțiile de linie - ANAF, ANPC, care verifică toate casele de schimb, pentru a diminua la minim specula. (...) În momentul de față, am înțeles de la Banca Națională, că nu a existat masă monetară în piață și ea trebuie adusă din rezervele din țările unde este păstrată. În momentul în care vor exista suficienți bani în piață - și avem garanții că-n zilele următoare toată situația se va liniști, pentru că oamenii vor vedea că există bani și nu există niciun fel de problemă. Eu fac apel la oameni să nu dea curs unei astfel de situații (speculă, cumpărare de la exchange la curs ridicat n.r.), pentru că nu sunt motive de îngrijorare”.
Trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie a explicat, pentru DCNews, că este absolut normal ca oamenii să aibă totul planificat, precum și un fond de siguranță.
Citește mai mult aici: EXCLUSIV Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, PATRU SFATURI-CHEIE care atenuează prăbușirea financiară, dar și pentru a putea oricând să o luăm de la capăt, oriunde
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News