Eugen Tomac (PMP): UDMR-ul nu mai are ce căuta în Guvernul României
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Eugen Tomac (PMP): UDMR-ul nu mai are ce căuta în Guvernul României / Foto: Facebook Kelemen Hunor
Eugen Tomac (PMP): UDMR-ul nu mai are ce căuta în Guvernul României / Foto: Facebook Kelemen Hunor
Președintele PMP, Eugen Tomac, consideră că UDMR ar trebui exclus de la guvernare.

Președintele PMP, Eugen Tomac, susține că UDMR ar trebui exclus de la guvernare. Declarațiile eurodeputatului vin după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit în celebrul discurs de la Băile Tușnad, despre puritatea rasei maghiare, lucru ce a scandalizat opinia publică internațională. Eugen Tomac reproșează UDMR-ului că nu s-a delimitat clar de această afirmație a lui Viktor Orban. 

"UDMR-ul trebuia invitat să părăsească guvernarea, după ce a refuzat să se delimiteze clar de declarațiile rasiste ale premierului ungar, Viktor Orban, de la Băile Tușnad", a afirmat Eugen Tomac la RFI.

Președintele PMP consideră că ”este inacceptabil că UDMR nu s-a pronunțat decât în favoarea lui Orban, până la această oră, o singură declarație a avut liderul UDMR, prin care a încercat să justifice un discurs inacceptabil în vremurile noastre. Actuala coaliție încearcă să amâne subiectul și nu dezbate această temă cu seriozitate”.

În opinia lui Eugen Tomac, ”UDMR-ul, prin această lipsă de transparență și de asumare politică pe un subiect atât de clar, s-a poziționat foarte limpede lângă Viktor Orban și nu mai are ce căuta în Guvernul României. UDMR-ul trebuia invitat să părăsească guvernarea. Din păcate, liderii coaliției nu au această tărie, încearcă să mimeze și să scoată la suprafață noi teme politice, într-un context extrem de complicat. PSD și PNL pot guverna și singure, iar UDMR-ului o perioadă de Opoziție nu i-ar face rău”.

CNCD îl va cita, până la urmă, pe Viktor Orban. Am fost primii care am cerut acest lucru. Csaba Asztalos: Se va face o procedură ca în cazul oricărei plângeri

Deputatul PNL Alexandru Muraru a sesizat oficial Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul declarațiilor făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad.

"Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad. Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă", a transmis Muraru.

Declarațiile lui Viktor Orban care, conform lui Alexandru Muraru, "instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX”:

"De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna.", a mai spus acesta.

Contactat și întrebat de DC News dacă citarea premierului Viktor Orban se va face prin intermediul ambasadei, președintele CNCD a transmis că ”se va face o procedură de citare, ca în cazul oricărei plângeri”. Amintim că noi de la DC News am fost primii care am cerut sancționarea lui Viktor Orban prin CNCD. Puteți verifica acest lucru în arhiva site-ului. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel