Ești bolnav? Grindeanu „te dă jos” din tren. FACIAS cere retragerea imediată a proiectului de ordonanță abuziv și discriminatoriu
STOP abuzurilor pe căile ferate! FACIAS cere retragerea imediată a proiectului de ordonanță abuziv și discriminatoriu propus de Ministerul Transporturilor
Persoanele bolnave ar putea fi împiedicate să mai călătorească în trenurile CFR, potrivit unei propuneri agreate de Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta a spus, miercuri, 31 iulie 2024, că propunerea ca persoanele bolnave să nu mai poată călători cu trenul „nu este o invenţie”, nici a CFR, nici a ministerului, ci este o reglementare europeană care i se pare de bun simţ.
Ministerul Transporturilor propune modificarea unui alineat din Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România, iar „persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători” nu vor mai putea călători cu trenul.
O prevedere similară este în vigoare în prezent, însă persoanele bolnave puteau călători dacă plăteau rezervarea întregului compartiment.
„Stimate domnule ministru Sorin Grindeanu,
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vă solicită retragerea imediată a Proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul feroviar pus în dezbatere publică pe 25 iulie 2024.
Acest proiect conține măsuri abuzive și discriminatorii împotriva cetățenilor care ar putea prezenta semne de boală și doresc să călătorească cu trenul, încalcând, astfel, flagrant drepturile fundamentale ale cetățenilor români și ai Uniunii Europene, și deschizând astfel calea unor abuzuri grave din partea angajaților CFR sau ai altor operatori de transport de călători pe calea ferată.
De ce acest proiect trebuie retras imediat?
Încălcă flagrant Constituția României, respectiv, art. 25: Dreptul la liberă circulație, în țară și în străinătate, este garantat. Proiectul pus în dezbatere interzice deplasarea cetățenilor cu un mijloc public de transport fără a avea o bază medicală și legală, încălcând astfel dreptul la liberă circulație.
Este discriminatoriu, încălcând art. 2 din Ordonanța nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare: Acest proiect promovează discriminarea, fără criterii clare și proceduri de stabilire a contagiunii.
Este inacceptabil să discriminăm cetățenii în funcție de aparenta lor stare de sănătate.
Încălcă legislația europeană – Proiectul contravine legislației europene care protejează cetățenii împotriva discriminării în timpul călătoriei cu trenul.
Legea este ambiguă, fiind o invitație la abuz – Proiectul de regulament nu prevede o procedură clară pentru definirea bolilor contagioase și criteriile aferente, deschizând calea către abuzuri. În lipsa unor norme clare de aplicare, oricine poate fi acuzat de o presupusă boală contagioasă.
Domnule Grindeanu, în virtutea funcției pe care o dețineți, aveți obligația legală de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor români și de a nu permite ca abuzurile să fie legalizate. FACIAS vă solicită să retrageți de urgență acest proiect de ordonanță și să vă asigurați că orice reglementare viitoare respectă drepturile fundamentale și demnitatea cetățenilor noștri”, a transmis echipa FACIAS.
CFR Călători a emis o declarație pentru a clarifica informațiile apărute în mass-media despre restricționarea accesului la transportul feroviar pentru persoanele bolnave
Compania nu interzice accesul acestor persoane și nu are autoritatea de a iniția acte normative. În prezent, CFR Călători aplică prevederile OUG 7/2005, care reglementează transportul feroviar în România.
Modificările propuse la articolul 9 al acestei ordonanțe vor exclude de la transport persoanele care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea celorlalți călători, cu excepția celor care rezervă întregul compartiment. Proiectul de ordonanță este inițiat de Direcția Transport Feroviar din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și va fi aplicat de toți operatorii feroviari după aprobarea sa.
"Ca urmare a informațiilor eronate apărute în mass-media despre neacceptarea la transport a persoanelor bolnave care pun în pericol sănătatea celorlalți pasageri, CFR Călători face următoarele precizări:
NU CFR Călători oprește accesul la transportul cu trenul a persoanelor care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători.CFR Călători, operatorul național feroviar de călători, NU a avut si NU are calitatea de inițiator de acte normative.În prezent, CFR Călători aplică prevederile OUG 7/2005 (pentru aprobarea Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România).Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) la rubrica Transparenţă decizională este postat proiectul de act normativ ce privește modificarea și completarea mai multor acte normative din domeniul feroviar printre care și modificarea Art. 9 din OUG 7/2005.Articolul 9, alineatul 3 din OUG 7/2005 prevede:
“Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport. Admiterea condiţionată
În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:
a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament. Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei;
b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21; ”
c) persoanele care insultă sau agresează agenţii operatorului de transport feroviar sau ai administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare aflaţi în timpul serviciului.”
Modificarea propusă a articolului 9, alineatul 3, punctul b) din OUG 7/2005 va avea următorul cuprins: „ (3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate: persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21.”
Acest proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar și este inițiat de către Direcția Transport Feroviar din MTI.
După aprobarea Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar, CFR Călători și ceilalți cinci operatori privați feroviari de pasageri vor aplica noile reglementări după intrarea în vigoare a acestora", transmite CFR Călători.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News