Este adevărat că bătrânii miros diferit?
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Mirosul corpului se poate schimba de-a lungul vieții. Dar ce se întâmplă la bătrâneţe?

Un nou-născut are acel parfum distinct și proaspăt, iar copiii miros diferit comparative cu adolescenții.Similar, și adulții în vârstă au un miros specific, scrie HealthLine.com. Mulți descriu parfumul ca fiind ușor dulce și mucegăit. În ciuda a ceea ce ar putea încerca să spună cultura populară, un studiu din 2012 sugerează că majoritatea oamenilor nu sunte deranjați deloc acest miros.

Autorii studiului cred că oamenii tind să găsească mirosul acesta mai neplăcut atunci când știu că vine de la o persoană în vârstă. Iar rezultatul ar putea sugera că există o anumită discriminare în funcție de vârstă în ceea ce privește modul în care oamenii percep mirosul corporal.

Dar ce face ca mirosul nostru corporal să se schimbe odată cu vârsta? Schimbările mirosului corporal, atunci când este vorba despre vârstă, nu are nimic de-a face cu igiena personală. În schimb, experții cred că este rezultatul compușilor de miros și bacteriilor care interacționează pe piele.

Posibilul motiv din spatele mirosului "de bătrân"

Compusul principal de miros, bănuit pentru mirosul vârstnicilor se numește 2-nonenal. Când anumite substanțe chimice se descompun în organism odată cu vârsta, 2-nonenalul este unul dintre produșii secundari. Descompunerea acizilor grași nesaturați omega-7 poate fi cea mai mare sursă de 2-nonenal.

Experții au detectat 2-nonenal la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Nivelurile par să crească doar cu vârsta. În timp ce factorii de mediu și stilul de viață pot influența, de asemenea, mirosul corporal, 2-noneal pare să fie responsabil pentru mirosul distinct, ușor de mucegai, asociat persoanelor în vârstă. Chiar dacă 2-noneal pare o cauză probabilă, există totuși șansele să nu joace un rol prea mare. În schimb, poate fi doar rezultatul interacțiunilor dintre secrețiile glandelor pielii și bacteriile care trăiesc pe piele. Tipurile de bacterii care trăiesc pe piele sunt diferite în diferite etape ale vieții. De asemenea, substanțele chimice și compușii din corp se pot schimba în timp.

Deși 2-nonenal este probabil responsabil pentru modul în care mirosul corporal se schimbă odată cu vârsta, nu este încă clar de ce se întâmplă această schimbare. Dar experții cred că îmbătrânirea face parte din acest proces. Amintiți-vă, nu doar adulții în vârstă au un miros distinct. Sugarii, adolescenții, adulții tineri și adulții la maturitate tind să aibă fiecare mirosuri corporale ușor diferite. Experții cred că aceste arome specifice ajută la menținerea speciei umane în viață și în stare bună. De exemplu, acel miros proaspăt de bebeluș poate fi mai atrăgător pentru mame, ceea ce ajută la conectare. La adulți, mirosul corporal poate ajuta la semnalarea fertilității sau a sănătății cuiva pentru a găsi un partener optim.

Modificările mirosului corporal sunt perfect normale

De la descoperirea lui 2-noneal, mai multe companii au început să dezvolte produse de îngrijire personală concepute pentru a masca parfumul persoanelor în vârstă, în special în Japonia. Dar, există un  studiu din 2012 care a constatat că participanții care au evaluat mirosurile persoanelor în vârstă, le-au considerat mai puțin neplăcute și mai puțin intense decât mirosurile unor grupuri mai tinere.

Pentru studiu, 44 de bărbați și femei au fost împărțiți în trei categorii de vârstă diferite: 20 până la 30, 45 până la 55 și 75 până la 90 de ani. Li s-a cerut să doarmă într-o cămașă special prevăzută cu tampoane la subrat care ar putea absorbi mirosul timp de cinci zile consecutive. De asemenea, participanții au fost rugați să evite alimentele care ar putea interfera cu mirosul natural al urinei în timpul testului de somn. Acestea includ alimente care conțin o mulțime de condimente.

La sfârșitul celor cinci zile, tampoanele de la subrat au fost colectate și tăiate în sferturi. Fiecare bucată a fost pusă într-un borcan de sticlă. Autorii studiului le-au cerut persoanelor să miroasă borcanul și să ghicească vârsta și sexul persoanei. Testerilor le-a fost greu să detecteze diferențele de miros între tinerii și cei de vârstă mijlocie – miroseau prea asemănător. Le-a fost mult mai ușor să identifice mostre cu cei mai în vârstă participanți. Aceste rezultate sugerează că persoanele în vârstă au un miros foarte distinct, dar nu este neapărat neplăcut sau intens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel