Eroare medicală în cercetare. Virusul XMRV nu cauzează oboseală cronică
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Un studiu legat de un virus care cauzează sindromul oboselii cronice a fost retras din revista ştiinţifică unde a fost publicat. Rezultatele studiului nu au putut fi repoduse şi revista

Dr. Bruce Alberts, editorul şef al publicaţiei spune că a decis să retragă studiul din cauza unui control de slabă calitate al acestuia.

Potrivit BBC Mundo, cauzele oboselii cronice care afectează anual 17 milioane de persoane din întreaga lume nu au fost cunoscute mult timp de către ştiinţă. Studiul iniţail dirijat de Whittemore Peterson Institute din Nevada a găsit virusul la 67% dintre pacienţii care sufereau de oboseala cronică. Din acel moment şi alţi cercetători au încercat să reproducă rezultatele şi nu au reuşit. Explicaţia ar fi că probele de laborator au fost contaminate (din primul studiu).

În luna septembrie 2011 a fost publicat un alt studiu care nu detecta nicio legătură între virusul murine şi oboseala cronică. XMRV este un retrovirus din aceeaşi categorie cu HIV. XMRV a fost găsit în celulele canceroase ale celor afectati  de cancerul la prostată.

Experţii nu au fost surprinşi de retragerea studiului din revista Science. Profesorul Simon Wessely de la Institute of Psychiatry de la  King's College Londra, a declarat că „rezultatele ar fi fost prea frumoase ca să fie adevărate”. Oboseala cronică este o modificare cauzată de factori multipli, nu doar de un singur virus. Expertul spune că nu este sfârşitul lumii că cercetătorii au greşit, dar ei trebuie să realizeze examinări mult mai profunde pentru a da un verdict.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel