Erdogan și Orban, cadouri cu subînțeles: Un cal pentru o mașină. Bogdan Chirieac: "Cred că și Bucureștiul ar trebui să se uite cu atenție" - Foto / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube Haber Lütfen
Foto: Captură video Youtube Haber Lütfen
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre întâlnirea dintre Viktor Orban și Recep Tayyip Erdogan.

Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, a venit cu un cadou inedit pentru președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, în cursul vizitei acestuia de la Budapesta. Orbán l-a surprins pe Erdoğan cu un dar neobișnuit: un cal. Se întâmplă în contextul în care Erdoğan îi oferise anterior un vehicul electric de fabricație turcă lui Orbán.

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit la Antena 3 CNN despre aceste schimburi de cadouri neobișnuite dintre cei doi șefi de stat.

Bogdan Chirieac: Cred că și Bucureștiul ar trebui să se uite cu atenție

"Ungaria face apel la tradiția seculară a Turciei, iar Turcia face apel la modernitatea sa, la faptul că sunt acum mari producători de tehnologie. Interesant este în acest moment deschiderea Ungariei față de o putere regională - Turcia, de aici din zona noastră, sărind peste România. Cred că și Bucureștiul ar trebui să se uite cu atenție. De la președintele Iohannis nu are rost să ne mai așteptăm. Relațiile și așa bune între România și Turcia ar trebui întărite și mai mult.

Veți spune: "da, dar uite ce face, e omul lui Putin". Nu știm, noi suntem prea mici pentru astfel de analize. Dacă ne dă acordul Washingtonul, putem face orice fel de acord cu Turcia. Deocamdată văd că Turcia e în NATO și văd că relațiile dintre Statele Unite și Turcia au plusuri și minusuri, nouă însă să ni se spună ce să facem în zona asta. În momentul acesta în avantajul României este să faci ce îți cere Washingtonul și Bruxelles-ul. Și pe asta mergem.

"Singura șansă pentru România"

Când cele două sunt în contradicție, atunci e nevoie de un pic de flexibilitate în așa fel încât să te situezi la mijloc. Este singura șansă pentru România, care nu are de decenii, de 15-18 ani nu are politică externă. Am mers pe burtă și pe coate și am ajuns a doua putere economică în Europa de Est. Am putea deveni în câțiva ani prima putere economică, avem în față Polonia, dar la PIB-ul per capita îi putem depăși, cu investiții, cu creștere substanțială a PIB-ului, cu securitate.

Din cauza asta spun că asta e situația acum în România. Când vom alege șefi de stat care să aibă viziune și să ducă România mult înainte, cum ar fi un acord și cu Turcia, dar și cu alte state, nu mă refer aici la alte state precum Federația Rusă, ci la Germania, Franța, SUA, atunci sigur că lucrurile vor fi altfel, dar deocamdată hai să păstrăm ce avem, că ce avem e prețios. E prosperitate și securitate. Veți spune că prosperitatea nu a ajuns la toți. Da, dar a ajuns la câteva milioane de români până acum", a spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel