Data publicării:
”Epoca dobânzilor mici a trecut”, spune Dan Suciu, BNR. Anunț despre creșterea IRCC, la cât va ajunge - Video. Există și o ”veste remarcabil de bună”
În emisiunea D`ECONOMICS transmisă de DC News, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a discutat despre despre ratele românilor și IRCC.
Rata dobânzii este unul dintre cele mai importante instrumente ale politicii monetare prin intermediul căruia Banca Naţională influenţează evoluţia preţurilor. În acest sens, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a adus câteva precizări în exclusivitate pentru DC News:
”Vorbim în continuare de un diferențial extraordinar de dobândă și ar fi o performanță maximă să putem face să coboare inflația fără să mai avem creștere de dobândă. Într-o lume normală, dobânda de politică monetară trebuie să fie peste inflație, în manualul de economie așa scrie. Dacă setăm așteptările într-un sens nerealist riscăm să avem mai multe necazuri decât beneficii în urma acestui proces, care este un proces de descreștere a inflației”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Va continua să existe epoca dobânzilor ridicate?
”Aș putea spune altfel: epoca dobânzilor mici a trecut. Ea a fost o anomalie totală pentru că să ai dobânzi de 0 și 1% la ROBOR e nefiresc. A fost o situație cu totul specială în economia mondială care a influențat și piața românească și am avut aceste dobânzi. Dobânzile trebuie să fie real pozitive”, a spus Dan Suciu.
Ce îi așteaptă pe cei raportați la IRCC
”Creșterea nu va fi așa de mare și o putem calcula în principiu. IRCC-ul a fost aprobat printr-un act normativ. Parlamentul României a considerat că e bună această dobândă IRCC, care de fapt este un ROBOR cu o întârziere de 6 luni pe cotațiile mai mici de 3 luni în principiu. Au fost și ele în creștere pentru că nu numai ROBOR-ul a crescut. În consecință putem calcula, știm că va fi în jur de 6% vârf de IRCC, probabil un pic peste. Vom veni cu datele exacte la sfârșitul lunii aprilie. De la 1 aprilie va intra în vigoare noul IRCC”, a mai declarat Dan Suciu.
Există și o veste bună
”Vestea bună este că nu au crescut numărul creditelor neperformante, este o veste remarcabil de bună care arată că cei care au luat credite au luat cu simț de răspundere și seriozitate. E undeva la 2,5%, o cifră care e foarte mică. Acum un an eram la 3,5%”, a mai spus Dan Suciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News