Epidemiolog: Suntem la o redeșteptare a primului val, însă sunt optimist. După această dată, va începe o SCĂDERE
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Epidemiologul Molnar Geza a spus că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată țara, iar în acest moment România trece printr-o „revenire” a primului val de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

„În momentul de față, nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriul țării sau respectiv la întreaga populație a României. Un lucru care enervează pe mulți: cifrele nu spun totul, în cazul în care nu cunoaștem conținutul cifrelor. Există o creștere semnificativă în anumite zone. (...) Asta se datorează și faptului că a crescut semnificativ numărul testărilor, dar făcă nicio discuție este vorba de o transmitere.

Suntem la o redeșteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de față, circulă prin focare, pentru că jumătatea din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creștere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creștere de 38% și indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă. Fără nicio discuție, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât aceea de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecție, pentru că aici nu există niciun tratament specific. Sunt optimist. Anticiparea mea este că și acest al doilea vârf va fi depășit în maxim două săptămâni și va începe fără nicio discuție o scădere”, a declarat Molnar Geza la Digi 24.

„Izolarea la o boală pandemică este absolut necesară. Este complet altceva că în acel proiect se face foarte multă suprapunere între carantină și izolare. Izolarea este un act medical, iar carantinarea este un act administrativ", a spus Molnar Geza.

Epidemiologul consideră că instituirea stării de urgență nu va scădea numărul de cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel