Urmărește emisiunea live
Octavian Jurma, despre restricțiile valabile din 9 noiembrie: NU s-au luat pe criterii epidemiologice
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Epidemiologul Octavian Jurma susține că măsurile anunțate de autorități au fost luate mult prea târziu și că nu sunt bazate pe criterii epidemiologice.

„Măsurile de acum vor avea un rezultat similar celor de la începutul lunii octombrie, vor încetini accelerația, dar nu e suficient să încetinim accelerația trebuie să ajungem la zero cum a fost în vară, când accelerația e zero avem acel platou, dar chiar și atunci avem o viteză constată, noi nu ne putem permite să rămânem la 10-15.000 de cazuri pe zi de aceea trebuie aplicate măsuri care să pună frână și să înceapă să se vadă o scădere a acestei accelerații, să vedem accelerații negative doar aceste măsuri ne pot duce la zero, deci trebuie măsuri foarte dure și foarte rapid pentru că cu cât masa de infectați crește cu atât sunt mai greu de oprit aceste valuri.

"Soft lockdown"

Mi-e foarte clar că aceste măsuri nu s-au luat pe criterii epidemiologice ci pe criterii de sondaj al opiniei publice. Au văzut că s-a format o opinie publică în favoarea unor decizii mai dure și s-a decis luarea unor măsuri, dar nu sunt suficient de dure populația ar fi acceptat sunt convins și o carantină de două-trei patru săptămâni care să garanteze revenirea la o predictibilitate, oamenii nu mai vor normalitate, ei sunt atât de stresați, astea sunt semnale pe care le primesc și eu din zona de business, s-ar mulțumi și cu o predictibilitate care o poate introduce o perioadă scurtă de lockdown.

Însă cu acest măsuri de soft lockdown lumea are impresia că s-au luat măsuri dure, pentru că așa par, însă sunt soft, sunt măsuri care celelalte țări din Europa le-au luat acum două-trei săptămâni. Majoritatea trec acum la măsuri hard-lockdown și văd acum curbele scăzând pentru că le-au luat în zona 21-22 octombrie” a explicat medicul epidemiolog.", a declarat epidemiologul Octavian Jurma pentru ProTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel