Energia electrică pentru consumatorii casnici se va scumpi din noiembrie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Energia_electrica
Energia_electrica

Energia electrică pentru consumatorii casnici se va scumpi. Banii vor fi folosiţi pentru producerea de energie regenerabilă. Scumpirea ar urma să aibă loc luna viitoare.

Măsura va fi aplicabilă în baza unei ordonanţe adoptate de Guvern miercuri, care completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, potrivit Antena 3.

Astfel, legislaţia susţine şi sprijină proiectele care promovează energiile regenrabile, ce permit investitorilor recuperarea investiţiilor.

În urma aprobării acestei legislaţii, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, furnizorii de electricitate fiind obligaţi să le cumpere în cote anuale.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată până în 2021. Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.

Întrebat de jurnalişti cu cât se va scumpi energia electrică pentru consumatorii casnici urmare a acestei scheme, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plavetti, a avansat o creştere a tarifului de 2,5% .

"Calculele efectuate de noi pe un scenariu despre capacităţile care se vor pune în funcţiune în 2012, inclusiv producţia de energie din surse regenerabile care este susţinută, ne arată un impact de până în 2,5% pentru anul viitor, aplicat probabil de la 1 ianuarie. Practic, în momentul de faţă, factura medie la un consumator casnic este în jurul a 50 lei, deci majorarea de 2,5% pe care o implică schema de certificate verzi înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic.

El a precizat că ANRE a analizat mai multe scenarii privind scumpirea energiei electrice şi că procentul de 2,5% a avut cea mai mare probabilitate, dar că nivelul depinde şi de "cum va bate vântul anul viitor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel