Emoţie în jurul cazului Dutroux, sute de oameni protestează la Bruxelles
Mai multe sute de persoane, 400 potrivit poliţiei, au manifestat duminică la Bruxelles pentru a cere închisoare pe viaţă pentru autorii delictelor sexuale împotriva copiilor, într-un moment în care justiţia belgiană redeschide cazul ultrasensibil al pedofilului Marc Dutroux, autorul unor violuri şi crime ale căror victime au fost copii şi adolescente, potrivit AFP.
"Nu libertate călăilor copiilor!", "Dutroux să rămână în închisoare!" se putea citi pe pancartele agitate în cadrul marşului, la care au participat numeroşi părinţi şi copii.
Apelul de participare la acest "Marş negru", culoarea doliului, a fost lansat pe Facebook de un grup de cetăţeni revoltaţi împotriva unei eventuale eliberări condiţionate a lui Marc Dutroux, după 23 de ani de încarcerare.
În 2004, la opt ani după arestarea sa, Dutroux a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru răpire, sechestrare şi violare a şase fetiţe şi adolescente între 1995 şi 1996, precum şi pentru moartea a patru dintre ele - două ucise şi două decedate din cauza foamei.
Justiţia belgiană a redeschis dosarul pentru a examina gradul de pericol prezentat de criminal, sănătatea sa mintală şi riscul de recidivă. Aceasta a fost sesizată de avocaţii lui care şi-au fixat ca obiectiv scoaterea lui Dutroux din închisoare la orizontul anului 2021, după 25 de ani de încarcerare.
Etapă pe acest drum lung, o audiere a avut loc joi la Tribunalul pentru aplicarea pedepselor (TAP) din Bruxelles la care parchetul s-a declarat favorabil ca o expertiză psihiatrică să fie efectuată de un colegiu al medicilor. Decizia magistraţilor TAP este aşteptată la 28 octombrie.
"Nu cred că violatorii se îndreaptă, cred că pot începe din nou şi că, dacă ar exista vreo recidivă, vom fi cu toţii responsabili de a fi lăsat pe cineva afară", a declarat duminica un protestatar la canalul belgian RTL-TVI.
De fapt, eliberarea anticipată a celor condamnaţi la 30 de ani de închisoare şi mai mult este dificil de obţinut în Belgia. Cei cinci judecători ai TAP trebuie să se pronunţe în unanimitate, iar decizia lor nu poate fi atacată, notează AFP. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News