Data publicării:

Emmanuel Macron merge în Qatar pentru a lucra la un nou armistiţiu pentru Fâşia Gaza. SUA spune că nu acceptă strămutarea palestinienilor

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat sâmbătă că este foarte îngrijorat de reluarea violenţelor în Fâşia Gaza şi că, din acest motiv, se va deplasa în Qatar pentru a încerca să pună bazele unui nou armistiţiu. 

La COP28, summitul pe climă care are loc în Dubai şi la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis, Macron a spus că situaţia din Fâşia Gaza necesită dublarea eforturilor pentru a obţine încetarea focului, dar şi eliberarea tuturor ostaticilor. 

Armistiţiul temporar dintre Israel şi trupele Hamas a expirat vineri, după ce mediatorii nu au putut ajunge la un compromis pentru extinderea acestuia. Israel şi Hamas s-au acuzat reciproc de eşecul negocierilor. Macron a făcut apel, de asemenea, la Israel pentru a-şi clarifica scopurile cu privire la Hamas. 

"Suntem într-un moment în care autorităţile israeliene trebuie să îşi definească mai clar obiectivele, dar şi scopul final. Crede cineva că e posibil ca Hamas să fie distrus complet? Dacă da, atunci războiul ăsta va dura 10 ani. Nu există securitate în regiune pentru Israel, dacă securitatea ar fi obţinută în schimbul vieţilor palestiniene şi cu costul urii celor din regiune. E timpul să fim lucizi", a declarat Emmanuel Macron, citat de Reuters. 

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a trasat viziunea SUA despre Fâşia Gaza 

Potrivit oficialului american, SUA are o viziune despre ce ar trebui să se întâmple în Fâşia Gaza, după ce războiul dintre Israel şi Hamas se va încheia. O parte foarte importantă este reunificarea popoarelor care trăiesc în West Bank, dar şi în Fâşia Gaza, sub o singură entitate guvernatoare. 

Cu toate astea, Kamala Harris a declarat că "SUA nu va permite, sub nicio formă, relocarea forţată a palestinienilor din Gaza sau din West Bank, asediul Gazei sau retrasarea graniţelor Gazei". 

De asemenea, aceasta a declarat că ar trebui continuate eforturile "pentru ca poporul palestinian să aibă un stat propriu, condus de o Autoritate Palestiniată revitalizată, care să primească suport semnificat din partea comunităţii internaţionale şi a statelor din regiune". 

"Vicepreşedintele Kamala Harris a transmis clar că Hamas nu poate controla Gaza. Acest lucru este esenţial pentru securitatea Israelului, pentru bunăstarea poporului palestinian, dar şi pentru securitatea regională", transmite Casa Albă într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel