Elveția îi garantează lui Putin că poate participa la negocierile pentru pace în Ucraina fără a fi arestat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Viola Amherd, conducătoarea Confederației Elvețiene, i-a garantat duminică lui Vladimir Putin că va putea vizita Elveția pentru a participa la eventuale negocieri de pace în Ucraina fără a risca să fie arestat, în ciuda mandatului emis de Curtea Penală Internațională.

Mandatul cuprinde excepții pentru situațiile de negocieri, a explicat Amherd în cadrul unei conferințe de presă desfășurate după reuniune.

După întâlnirea la vârf pe care Elveția și Ucraina, ca organizatoare, au catalogat-o drept reușită datorită prezenței numeroase a liderilor ce și-au arătat sprijinul pentru cauza ucraineană, președinta națiunii gazdă a subliniat că Elveția este dispusă să poarte discuții și cu alte state absente, inclusiv China.

Ministrul afacerilor externe al Elveției, Ignazio Cassis, a afirmat că Elveția va comunica Rusiei și altor națiuni concluziile întâlnirii.

La conferința de presă de încheiere, Cassis a subliniat, citat de Xinhua, că cele mai multe dintre hotărârile adoptate în cadrul conferinței nu pot fi puse în aplicare fără implicarea Rusiei.

El a menționat că discuțiile despre soluționarea păcii în Ucraina, desfășurate în acest weekend la renumita stațiune Burgenstock, ar putea continua în altă locație care nu a fost încă decisă, înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, conform Reuters, citat de Agerpres.

"Când planul de acţiune va fi pe masă, acceptat de toţi şi transparent pentru oameni, atunci el va fi comunicat reprezentanţilor Rusiei"

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că va transmite Rusiei inițiative de pace, dar numai după ce acestea vor fi acceptate de comunitatea internațională, conform informațiilor AFP.

"Când planul de acţiune va fi pe masă, acceptat de toţi şi transparent pentru oameni, atunci el va fi comunicat reprezentanţilor Rusiei, astfel încât să putem pune cu adevărat capăt războiului", a declarat preşedintele ucrainean.

Pacea în ochii occidentalilor

Vicepreședinta americană, Kamala Harris, a subliniat din nou angajamentul hotărât al Statelor Unite față de Kiev.

"Dacă lumea nu reacţionează atunci când un agresor îşi invadează vecinul, alţi agresori se vor simţi încurajaţi, fără îndoială", a declarat ea în faţa celor aproximativ o sută de ţări.

Președintele rus Vladimir Putin "a avansat o propunere. Dar trebuie spus adevărul: el nu invită la negocieri, el cere capitularea Ucrainei", a afirmat Kamala Harris.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că "pacea nu înseamnă doar absenţa războiului" și a respins conceptul de "realitate nouă" promovat de Kremlin, care ar consolida controlul Moscovei asupra a 20% din teritoriul ucrainean.

"O încetare a focului imediată, fără negocieri serioase, nu ar aduce decât la un alt conflict îngheţat", a afirmat el.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a susținut că "îngheţarea conflictului" nu reprezintă o soluție, ci "reţeta pentru viitoare războaie de agresiune".

Rishi Sunak, premierul britanic, a solicitat să se "definească principiile unei păci juste şi durabile bazate pe dreptul internaţional şi Carta Naţiunilor Unite".

Kremlinul crede că Vestul a avut o reacție nefavorabilă

Kremlinul a afirmat sâmbătă că Occidentul a avut o reacție nefavorabilă la propunerile președintelui rus Vladimir Putin referitoare la o nouă structură de securitate și discuții de pace cu Ucraina, conform informațiilor Reuters.

Putin a expus vineri condițiile pe care le-a descris ca fiind fundamentale pentru Rusia în vederea începerii negocierilor de pace cu Ucraina, afirmând că Moscova va pune capăt conflictului numai în cazul în care Kievul va renunța la dorința sa de a adera la NATO și își va retrage trupele din patru regiuni anexate (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie). Kievul a respins imediat aceste cereri, considerându-le echivalentul unei capitulări, potrivit Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel