Data publicării:

Elon Musk nu poate păstra pachetul salarial de 55 de miliarde de dolari al Tesla, decide un judecător

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Elon Musk trebuie să renunțe la un pachet de compensații acordat de consiliul de administrație al Tesla, care ar putea valora mai mult de 55 de miliarde de dolari, a decis un judecător.

Decizia instanței din Delaware vine la cinci ani după ce un proces intentat de acționari i-a vizat pe directorul general al Tesla și pe administratori. Compania este înregistrată în acest stat, iar supravegherea gigantului tehnologic se află acolo.

Inculpații au fost acuzați de încălcarea îndatoririlor lor, ceea ce a dus la o risipă de active corporative și la o îmbogățire nejustificată a lui Musk.

Avocații reclamanților au susținut că pachetul salarial a fost dictat de Musk și a fost produsul unor negocieri false cu directori care nu erau independenți.

Avocații apărării au declarat că pachetul de compensații a fost negociat în mod echitabil de către un comitet de directori independenți, conținea obiective de performanță înalte și a fost confirmat printr-un vot al acționarilor care nici măcar nu era necesar.

Un avocat al lui Musk și al celorlalți inculpați ai Tesla nu a răspuns imediat la un e-mail prin care se solicitau comentarii.

Musk a reacționat la hotărâre pe X, platforma de socializare pe care o deține, spunându-le urmăritorilor săi: "Nu vă înființați niciodată compania în statul Delaware".

El a lansat apoi un sondaj în care întreba dacă ar trebui să înființeze Tesla în Texas, unde se află cea mai mare prezență fizică a companiei.

"Procesul care a dus la aprobarea planului de remunerare al domnului Musk a fost profund viciat"

În timpul procesului din noiembrie 2022, Musk a negat că a dictat termenii pachetului de compensații sau că a participat la vreo întâlnire la care planul a fost discutat de consiliul de administrație, de comitetul său de compensații sau de un grup de lucru care a contribuit la elaborarea acestuia.

Cu toate acestea, judecătorul a stabilit că, deoarece el era un acționar majoritar cu un potențial conflict de interese, pachetul de remunerare trebuie să fie supus unui standard mai riguros.

"Procesul care a dus la aprobarea planului de remunerare al domnului Musk a fost profund viciat", a scris cancelarul [judecătorul] Kathaleen St Jude McCormick.

"Musk a avut legături extinse cu persoanele însărcinate să negocieze în numele Tesla".

McCormick a citat în mod special relațiile de afaceri și personale de lungă durată ale lui Musk cu președintele comitetului de remunerare Ira Ehrenpreis și cu colegul său Antonio Gracias, membru al comitetului.

De asemenea, ea a menționat că grupul de lucru care a negociat pachetul salarial l-a inclus pe consilierul general Todd Maron, care a fost fostul avocat de divorț al lui Musk.

"De fapt, Maron a fost un intermediar principal între Musk și comitet și nu este clar de partea cui se vedea Maron. Cu toate acestea, multe dintre documentele citate de inculpați ca dovadă a unui proces corect au fost redactate de Maron", a scris judecătorul. 

McCormick a concluzionat că singurul remediu adecvat era ca pachetul de compensații al domnului Musk să fie anulat.

"În ultimă instanță, Musk a lansat un proces de autoconducere, recalibrând viteza și direcția pe parcurs, după cum a considerat de cuviință. Procesul a ajuns la un preț nedrept. Iar prin acest litigiu, reclamantul solicită o rechemare", a scris ea, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel