Data publicării:

Elevii, înapoi la şcoală după starea de urgenţă. Tăriceanu: Să ne luăm gândul. Este un sacrificiu necesar

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu crede în varianta întoarcerii elevilor la şcoală după ridicarea stării de urgenţă şi oferă soluţii alternative. 

"La școală sau nu?

Eram foarte aproape să îmbrățișez ideea reîntoarcerii copiilor la școală de la 1 iunie. Apoi m-am gândit la măsurile care trebuie luate pentru a ne simți copiii în minimă siguranță și m-a lovit groaza. Vreau să-mi trimit copilul la școală pe un plan gândit peste noapte de actualul ministru al educației? Sau de Ludovic Orban? Nu prea cred! Felul în care au ratat startul luptei împotriva virususului sau cum au rasolit "școala online" spune totul despre felul în care ei ar putea organiza într-un timp atât de scurt reîntoarcerea în siguranță la școală. Așa că, dacă nu vrem ca ai noștri copii să devină surse ambulante de răspândit viruși, trebuie să ne luăm gândul că ei se vor întoarce la școală până în toamnă. Este un sacrificiu necesar.

Cu siguranță o asemenea decizie are implicații multiple. La unele, soluțiile sunt mai la îndemână. La altele trebuie să mai cumpănim. De exemplu, nu am o soluție viabilă despre ce se poate face pentru copiii ai căror părinți se întorc la muncă. Văd că în Belgia școlile organizează în cadrul lor centre speciale unde pot sta copiii ai căror părinți se întorc la muncă. Probabil că mulți părinți vor avea programe de muncă flexible deci și aici va trebuie să fie flexibilitate de orar. Și măsuri de siguranță. Va provoc să dezbatem tema asta.", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook. 

Soluţii alternative

"Revenind la școală. Cred că în acest an școlar mediile trebuie încheiate pe baza notelor de până acum. Cred, de asemenea, că bacalaureatul și evaluarea pentru cei din clasa a VIII-a trebuie finalizate tot în baza mediilor din anii precedenți. Dacă Franța, țara care a inventat Bacalaureatul propune soluția asta, nu văd de ce nu am lua-o și noi în calcul.

Vacanța cea mai mare care a existat vreodată trebuie folosită de minister și de școli pentru a reface toate planurile pentru toamnă. Asta înseamnă mai puțini elevi în clase, orar decalat, programa școlară modificată în asemenea fel încât să se poată recupera materia din acest an, contracte pentru asigurarea cu măști de protecție, protocoale de dezinfecție periodică în sălile de clasa și mijloacele de transport, decizie cu privire la programul cornul și laptele, sistem de testare periodică a cadrelor didactice. O mulțime de lucruri și astea sunt doar o parte. Chiar credeți că actualii guvernanți, care nu au văzut coronavirusul nici când în Italia mureau sute de oameni pe zi, pot organiza așa ceva în 2-3 săptămâni?

În schimb se poate profită de această vacanța lungă pentru a repara și moderniza școlile, a face grupuri sanitare acolo unde nu există. Este un moment bun să se facă asta mai ales că avem de creat multe sute de mii de locuri de muncă.", a mai scris liderul ALDE. 

Când începe anul şcolar

"Pe lângă măsurile de protecție pe care le-am menționat cred că merită să discutăm despre posibilitatea că anul școlar să nu mai înceapă în aceeași zi pentru toți. Adică 15 septembrie nu va mai fi ziua când clopoțelul va sună pentru toți cum nici 15 iunie nu mai este ultima zi de școală. Cred că cele 3 cicluri școlare (primar, gimnazial și liceal) trebuie să înceapă cu o diferența de una sau două săptămâni între ele. Nu vreau să mă pronunț care primul și care ultimul. Motivul nu este doar cel al limitării aglomerației în școli, ci mai mult pentru evitarea aglomerației în concedii, pe plajă sau la munte. În plus, o măsură că și această va avea rezultate pozitive pe gradul de ocupare al capacităților hoteliere și dăm astfel o mâna de ajutor uneia dintre cele mai lovite industrii din România. Știu, sunt părinți, cum sunt și eu, care au un copil în clasa I și celălalt în clasa a VI-a, de exemplu. Cum ne împărțim să mergem în concedii? Da, e o problema dar o problema și mai mare este grijă noastră pentru copiii noștri, să-i vedem mari, sănătoși și la casele lor.

Dragi elevi, părinți și dascăli, acest an nu este un an pierdut. Viață ne trece printr-o încercare din care putem să învățăm mai multe decât din orice carte. Haideți să nu ne panicăm. Să învățăm să conviețuim cu virususul până când un vaccin va fi disponibil. Așa că, haideți să dezbatem ce e de făcut. Să nu mai lăsăm decizii atât de importante doar pe mâna celor din cauza cărora suntem azi aici.

P.S. Nu am abordat aici tema învățământului universitar pentru că acolo situația este diferită.", a conchis Călin Popescu Tăriceanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel