Data publicării:
Elevii, an nou școlar în unități fără autorizații de funcționare
Aproximativ 2% dintre preşcolarii şi elevii din Alba învaţă în unităţi neautorizate sanitar, situate toate în mediul rural, majoritatea în zona Munţilor Apuseni.
Potrivit informaţiilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, la începutul anului şcolar 2018-2019, în Alba sunt 79 de unităţi de învăţământ care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, în care învaţă circa 2% din numărul elevilor şi preşcolarilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Alba, Dragoş Suciu, circa 1.000 de elevi şi preşcolari, dintr-un total de circa 50.000, vor învăţa în şcoli neautorizate sanitar.
Deficiențe constatate
Printre deficienţele constatate se numără lipsa apei curente şi a grupurilor sanitare cu apă curentă (grupuri sanitare necorespunzătoare), lipsa grupurilor sanitare proprii, curţi neamenajate şi neîmprejmuite corespunzător, pavimente, pardoseli, interioare şi clădiri degradate, iluminarea artificială a claselor, igienizări necorespunzătoare şi funcţionarea în spaţii comune a unităţilor de învăţământ diferite (de exemplu, şcoală gimnazială şi grădiniţă fără circuite separate).
Din totalul de 501 de unităţi de învăţământ existente în judeţ, plus o şcoală postliceală, un club sportiv şcolar şi şase palate ale copiilor, deţin autorizaţie sanitară de funcţionare un număr de 427, la care se adaugă şcoala postliceală, un palat al copiilor şi un club sportiv şcolar.
Deţin autorizaţie toate cele 34 de licee şi colegii din Alba, precum şi 204 din cele 238 de grădiniţe şi 189 de şcoli primare şi gimnaziale din totalul celor 229.
Potrivit DSP Alba, 32 de unităţi de învăţământ, dintre care 16 neautorizate sanitar, sunt fără plan de şcolarizare în anul şcolar 2018-2019.
Vezi și: Cantine şcolare, închise. Condițiile lăsau de dorit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News