Ei ar putea fi prietenii Dianei Șoșoacă la Bruxelles: un șofer de curse, un fost parașutist și un influencer intră în PE. Lista completă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin
Vezi în articol lista cu personajele politice.

Personaje politice aparte din fiecare stat european au intrat în Parlamentul European, susținuți de votul cetățenilor. În cazul României, senatoarea Diana Șoșoacă, implicată în mai multe conflicte verbale în Parlamentul României, merge în PE pe votul dat de românii din diaspora.

Și nu este singurul personaj care nu se încadrează în ”portretul-robot” pentru Bruxelles. Iată cine sunt noii europarlamentari din alte state:

- Cehia, Filip Turek, alianța Jurământ și Automobiliști

Partidul automobiliștilor, al lui Filip Turek, colecționar de mașini și fost pilot de curse, este un grup eurosceptic care nu este reprezentat în parlamentul ceh și care susține că apără drepturile șoferilor împotriva politicilor climatice ale UE. Acesta a format o coaliție cu partidul Jurământ, ajungând împreună pe locul al treilea în alegerile europene cu un procent de 10,3%. Turek, în vârstă de 38 de ani, și-a văzut popularitatea crescând prin intermediul rețelelor de socializare, cu imaginea sa de „petrolist” și apelurile sale de a remodela Europa, dar poliția a investigat și fotografii în care a folosit salutul n*zist în urmă cu câțiva ani și alte activități care ar putea sugera simpatia pentru n*ziști. El nu a fost acuzat și a respins acuzațiile ca fiind o neînțelegere a unui umor de prost gust din trecut.

- Italia, generalul Roberto Vannaci, partidul Liga

Vannacci este un general al armatei italiene care a publicat anul trecut o carte în care denigra persoanele LGBTQ+, migranții, minoritățile și feministele. Ideile sale au stârnit indignare din multe părți, dar au rezonat cu liderul partidului de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini, care l-a înscris ca principal candidat pentru partidul său. În cartea sa, Vannacci a pus la îndoială faptul că persoanele de culoare ar putea fi vreodată italiene, chiar dacă s-au născut în țară, și a apărat dreptul unei persoane „de a urî”. În vârstă de 55 de ani, fost comandant de parașutiști, Vannacci a fost atașat militar la ambasada Italiei la Moscova. El este anchetat pentru deturnare de fonduri în perioada în care a fost în Rusia, lucru pe care îl neagă. De asemenea, a fost suspendat din armată, fiind acuzat că a discreditat armata prin cartea sa.

- Italia, Ilaria Salis, Alianța Verzilor și Stângii Italiane (AVS)

Salis, o profesoară italiană în vârstă de 39 de ani, a fost reținută în Ungaria timp de mai bine de un an pentru că ar fi agresat militanți de extremă dreapta, lucru pe care îl neagă. Cazul ei a stârnit indignare în Italia în februarie, când a fost condusă la o audiere în instanță cu picioarele și mâinile legate și cu un lanț în jurul taliei. Procurorii cer o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru ea. Profilul i-a asigurat un loc pe lista electorală a AVS și, în calitate de europarlamentar ales, se bucură acum de imunitate și trebuie să fie eliberată de Ungaria.

- Polonia, Daniel Obajtek, partidul Lege și Justiție

Director executiv al rafinăriei Orlen, controlată de stat, din 2018 până când partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a pierdut puterea în 2023, Daniel Obajtek se confruntă cu mai multe anchete. Procurorii investighează dacă Orlen a redus în mod artificial prețurile la carburanți înainte de alegerile din 2023 pentru a ajuta PiS și dacă a vândut active aparținând companiei poloneze de rafinare Lotos sub valoare pentru a obține autorizația de reglementare pentru o preluare. De asemenea, ei investighează pierderea a aproximativ 400 de milioane de dolari de către compania Orlen Trading Switzerland (OTS) în plăți anticipate. Sub conducerea lui Obajtek, Orlen a achiziționat editura de ziare Polska Press. Criticii au spus că a fost o încercare a PiS de a obține mai mult control asupra presei, dar Orlen a declarat că a fost o tranzacție pur comercială. Obajtek a lipsit de la mai multe audieri programate în fața unei comisii parlamentare și nu s-a prezentat pentru a fi interogat la biroul procurorului. El neagă orice abatere.

- Polonia, Grzegorz Braun, partidul Confederația

Grzegorz Braun, membru al partidului polonez de extremă dreapta Confederația, a provocat un scandal internațional în decembrie, când a luat un extinctor de pe un perete din holul parlamentului pentru a stinge lumânările aprinse în cadrul sărbătorii Hannukah. Ulterior, Braun a urcat pe podiumul din sală, descriind sărbătoarea evreiască drept „satanică” și spunând că restabilește „normalitatea”. Braun, care a făcut și declarații pro-ruse în trecut, câștigase deja notorietate prin acrobații precum aruncarea la coșul de gunoi a unui brad de Crăciun decorat în culorile Uniunii Europene și ale Ucrainei și deteriorarea unui microfon în timpul unui discurs al unui istoric al Holocaustului.

- Spania, Jorge Bruxade, partidul VOX

Jorge Buxade, 48 de ani, a condus partidul spaniol de extremă dreapta VOX către o poziție solidă în alegerile de duminică, crescând numărul de locuri de la patru la șase. El a fost vocea partidului la Bruxelles în ultimii cinci ani. Performanța partidului VOX nu a fost la fel de puternică precum cea a altor grupuri de extremă dreapta din cadrul blocului și a fost mai slabă în ceea ce privește ponderea în totalul voturilor decât la cele mai recente alegeri la nivel național din iulie anul trecut. Rezultatul partidului a fost considerat puternic având în vedere concurența de la influencerul Alvise Perez și mișcarea sa ”Se Acabó La Fiesta” (n.r. traducere: petrecerea s-a terminat), care a obținut trei locuri. Bruxade face parte din aripa cea mai conservatoare a partidului VOX, al cărei lider, Santiago Abascal, oscilează între o poziție libertariană, cu taxe reduse și un guvern mic, și poziții ultraconservatoare anti-imigrație și împotriva drepturilor homosexualilor.

- Spania, Alvise Perez, mișcarea ”Se Acabó La Fiesta”

Influencerul Alvise Perez a obținut 800.000 de voturi și trei locuri în Parlamentul European, în principal din partea tinerilor alegători de sex masculin care văd în activistul de extremă dreapta un model de urmat. Partidul său nu are un program electoral, în afară de a propune construirea unei închisori fără piscină sau sală de sport pentru politicienii corupți. Perez a promis că va renunța la salariul său de europarlamentar dacă va fi ales. Perez, care are mai multe dosare judiciare în curs de soluționare pentru presupuse calomnii, nu s-a angajat într-o campanie tradițională, dar a profitat de conturile sale de pe rețelele de socializare - aproape un milion de urmăritori pe Instagram, peste 500.000 de abonați pe Telegram - pentru a face popular în toată Spania simbolul său, o veveriță cu o mască.

- Franța, Jordan, partidul Adunarea Națională

Un tânăr de 28 de ani, cu un mare succes printre tinerii din Franța, Jordan Bardella este tânărul strălucitor al partidului Adunarea Națională (RN) care a condus partidul de extremă dreapta spre victorie împotriva centriștilor lui Macron în votul de duminică. Deja europarlamentar, după ce a fost ales pentru prima dată în 2019, Bardella a contribuit la extinderea atractivității partidului. El își îmbrățișează rădăcinile din clasa muncitoare de la periferia dură a Parisului, citându-și mama imigrantă italiană și pe Marine Le Pen, fondatoarea partidului Adunarea Națională, ca fiind cele două femei cărora le datorează totul.

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat duminică alegeri parlamentare anticipate pentru sfârșitul acestei luni. În cazul în care extrema dreaptă ar câștiga o majoritate absolută la acest scrutin, Bardella ar fi cel mai probabil candidatul pentru funcția de prim-ministru, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel