Efectele economice ale conflictului din Siria
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Încă din luna iunie se contura o creștere a prețului petrolului. Miercuri, situația a devenit critică. Prețul petrolului, în contextul conflictului din Siria, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, aflându-se în urcare puternică în ultimele zile. Iar lucrurile nu se opresc aici. Analiștii de la Societe Generale preconizează depășirea pragului de 150 de dolari pe baril, adică mai mult decât cea mai ridicată cotaţie înregistrată vreodată de barilul Bren- 147,5 dolari, în iulie 2008. Creșterea prețului petrolului ar putea conduce la majorarea preţurilor carburanţilor în România, probabil cu 2,5%, la aproximativ 6,15 lei/litru.

Preţul de referinţă al petrolului pentru piaţa americană a crescut miercuri cu până la 3%, după o majorare de 2,9% în şedinţa de marţi. Cotaţia a avansat la New York cu 3,23 dolari, la 112,24 dolari pe baril, cel mai ridicat preţ din mai 2011, scrie Bloomberg, citat de economica.net.

Preţul petrolului Brent, de referință în Europa, a avansat miercuri cu până la 2,98 dolari, sau 2,6%, la 117,34 dolari pe baril. Situația este îngrijorătoare dacă luăm în calcul estimările analiştilor de la  Societe Generale, a doua mare bancă franceză, care estimează că ţiţeiul Brent ar putea atinge la pragul de 150 de dolari pe baril. Ei susțin că această estimare va deveni realitate dacă situaţia de conflict din Siria se va extinde în alte zone din Orientul Mijlociu. Și șanse sunt. Banca anticipează să SUA şi aliaţii ar putea lansa un atac împotriva Siriei în următoarea săptămână.

Dacă ipoteza celor de la Societe Generale s-ar adeveri, va fi depășită cea mai ridicată cotaţie înregistrată vreodată de barilul Brent este de 147,5 dolari, în iulie 2008.

Prețul benzinei ar putea crește

"Un alt efect al incertitudinlor recente din Orientul Mijlociu a fost o creştere de aproape 5% a preţului petrolului în cursul ultimelor două zile, care prezintă riscuri şi pentru preţul benzinei în România. Conform estimărilor noastre, variaţiile preţului global al petrolului se transferă în proporţie de aproximativ 50% în preţurile benzinei la pompă, astfel că ajustarea automată în urma evoluţiilor recente s-ar traduce printr-o creştere de 2,5%, de la nivelul actual de aproximativ 6 lei/litru la aproximativ 6,15 lei/litru", se arată într-o analiză a ING Bank, citată de Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel