Data publicării:

Economistul Adrian Câciu, discuţii cu băncile pe amânarea ratelor: Răspunsul lor, scurt şi tăios - "Nu pierdem"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp

Economistul Adrian Câciu a povestit despre o discuţie pe care a avut-o cu banca la care are credite despre posibilitatea amânării ratelor, conform ordonanţei date de Guvern. 

"Am avut o discuție cu banca la care am credite. Evident și ei râdeau puțîn de situația asta cu "capitalizarea dobânzii" deoarece în contractele mele de credit (că de altfel cam în toate contractele) există clauză care se activează pe o perioada de până la 12 luni( 12 LUNI NU 9 LUNI DA?) care prevede că ratele se amână și se capitalizează dobânda în caz de reducere "drastică" a veniturilor, înțelegând prin reducere drastică a veniturilor o scădere cu 15% a acestora.

Deci, filozofiile acestea despre capitalizarea dobânzii sunt pură demagogie deoarece ele deja există în contractele de credit. Mai mult, nelimitarea nivelului dobânzii care s-ar capitaliza ar adaugă la înțelegerea părților, ceea ce este o prostie juridico-financiară.", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook. 

Bancherii, opinie la unison: Asta era varianta corectă. Noi nu pierdem! 

"Și discutăm noi despre posibilitatea amânării ratelor și cum li se pare propunerea pe care vom merge în Parlament, aceea de amânare a ratelor, principal și dobânda, cu prelungirea similară a maturității creditelor.
Bancherii au opinat, la unison, că această este soluția cea mai corectă în care ambele părți câștigă la final, iar creditele nu au risc de default.

Am întrebat, ok, dar voi nu aveți pierderi pe perioada asta? Răspunsul a fost scurt, tăios dar pozitiv: nu avem nici o pierdere. Cu contractul dvs, noi ne împrumutăm de pe piața cu cel puțîn o valoare egală, la o dobânda între 1,5% și 2%, ceea ce făceam și în cazul în care va plateati ratele în regim normal. Putem emite și obligațiuni pentru a ne finanța. Provizioane nu mai trebuie să facem, astfel că nu avem presiune suplimentară.

Cheltuielile operaționale le susținem din comisioane, pentru că masă monetară rămâne relativ constanța, iar mare parte din ea este tranzacționata prin intermediul nostru.

Cel mai important pentru noi este să rămână creditele în picioare și pe viitor și să nu avem default în creștere.

Menționez că am "tradus" discuția pentru a putea fi înțeleasă de oricare dintre dumneavoastră.

Am simțit nevoia să postez discuția asta purtată cu unul dintre cei mai importanți bancheri din România, că poate învață și cei care au simțit nevoia să ne învețe ei cum e cu apă caldă, pardon, cu "capitalizarea dobânzii"", a conchis economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel