Data publicării:

Economist-șef BCR: Euro ajunge la 5 lei în 2022. Leul e supraevaluat, este o preferință a BNR de a ține cursul de schimb foarte stabil

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto dcnews
foto dcnews

Economistul șef al BCR anunță un EURO care ar urma să depășească 5 lei în 2022. El se așteaptă la o creștere graduală a EURO în raport cu LEUL, considerând moneda românească supraevaluată. 

Alegeri prezidentiale 2024

Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, a declarat, conform Mediafax, că este de așteptat ca euro să ajungă la 5,05 lei în 2022, crescând gradual cursul de schimb. În același timp, el anticipează că ratele de dobândă ”probabil vor con­ti­nua să mai scadă în acest an. BNR rămâne des­tul de atentă la cursul de schimb. Ne aş­tep­tăm la o depreciere uşoară şi graduală a cursului de schimb, în timp ce leul pare puţin supraevaluat.“

”Toată lumea gândește în euro”

 

Pentru finalul anului 2021, BCR antici­pează un curs de 4,95 lei/euro. Ciprian Dascălu a mai explicat că evoluţia cursului de schimb din România pe ultimii şapte ani arată ca un tunel care devine din ce în ce mai strâmt.

Există o preferinţă din partea băncii cen­trale de a ţine cursul de schimb foarte stabil. Dacă ne gândim, cursul de schimb are o in­fluenţă destul de mare privind încre­derea consumatorilor prin faptul că eco­nomia este euroizată. Toată lumea gândeşte în euro. În acelaşi timp, leul este destul de scump faţă de zlotul polonez sau forintul maghiar. Ce implică acest lucru. Practic, un producător din România care produce acelaşi bun ca şi un producător din Ungaria sau Polonia, datorită acestei stabilităţi a cursului de schimb este forţat din marja de profit să acopere acest diferenţial. Este un consens în piaţă că leul românesc este puţin supraevaluat, iar o corecţie va avea loc gradual“, a mai spus economistul-şef al BCR.

BCR anticipează că BNR va reduce dobânda-cheie la 1% în acest an, nivelul ur­mând să fie menţinut şi în 2022. În conse­cinţă, indicele ROBOR la trei luni ar urma să coboare la 1,2% în acest an şi la 1% în 2022. Creşterile salariale au avut un impact asupra preţurilor, iar inflaţia a rămas şi con­ti­nuă să fie destul de ridicată faţă de ţările din regiune, a mai adăugat Ciprian Dascălu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel