Economist britanic, avertisment: Descoperirile de card sunt cele mai periculoase acum!
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Un economist din Marea Britanie avertizează că descoperirile de card sunt cele mai periculoase operaţiuni bancare pe care le poţi face în această perioadă de criză. 

Conform lui Martin Lewis, citat de Daily Mail, descoperirile de card în Marea Britanie vin cu dobânzi de aproximativ 40%, dublu faţă de orice card de credit. El afirmă că descoperirea de card este cel mai scump mod de a împrumuta bani. 

"Cele mai multe descoperiri de card vin cu dobânzi de 40%, dublu faţă de orice card de credit, care au dobânzi de 19%. Asta înseamnă că descoperirile de card sunt extrem de periculoase acum. Oamenii mă întreabă mereu dacă pot trece la un overdraft cu 0% dobândă. Răspunsul meu este că da, dar asta merge doar cu unele carduri. Se numeşte transfer de bani. Astfel, poţi aplica pentru un card nou şi îţi transferă banii în cont, ca să scapi de overdraft. Funcţionează când ai overdrafturi mari. E drept, însă, că asta se aplică mai mult celor care au datorii multiple. Astfel, ideal ar fi să îţi faci o listă cu datoriile avute, şi să le plăteşti în ordinea mărimii dobânzii. Bagi banii pe care îi la dispoziţie pentru datorii în cea cu dobânda cea mai mare, le ignori pe toate celelalte. Când scapi de prima, o iei pe următoarea şi tot aşa. Se crează un efect ca de bulgăre de zăpadă, şi vei putea scăpa de datorii mult mai repede", a punctat Martin Lewis. 

Creditele neperformante, la cel mai ridicat nivel în Europa 

 

Rata medie a creditelor neperformante în Europa a scăzut la 1,8% la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2022, în timp ce creditele neperformante din etapa a doua au crescut la aproape 1 din 10 - cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanţă imobiliară.

Conform raportului European Banking: Credit Portfolio Update 2022, Europa se confruntă cu multiple obstacole, iar acestea sunt mai acute în comparaţie cu alte regiuni.

"Luând în considerare că există deja o divergenţă considerabilă, atât în ceea ce priveşte inflaţia, cât şi ratele dobânzilor în întreaga regiune, raportul subliniază că acesta este un lucru pe care multe economii europene nu sunt obişnuite să îl vadă", se menţionează în documentul JLL România.

Totodată, înăsprirea costurilor de finanţare este resimţită la nivel universal şi, deşi iniţial BCE a reacţionat lent, acum a accelerat, pieţele financiare prevăzând o înăsprire suplimentară.

"O provocare cheie cu care se confruntă multe societăţi imobiliare, care, din punct de vedere istoric, s-au bazat pe pieţele de obligaţiuni, este reprezentată de numărul mare de scadenţe pe termen scurt - inclusiv în ţările nordice, unde JLL estimează că aproximativ 32% din obligaţiunile societăţilor imobiliare urmează să ajungă la scadenţă în următorii 2 ani, şi într-un moment în care pieţele de capital de împrumuturi sunt închise, costurile de finanţare cresc, iar valoarea activelor scade, ceea ce i-ar putea forţa pe unii dintre actorii din sectorul imobiliar să ia în considerare datorii mai scumpe, recapitalizări, vânzări de active sau, ceea ce ar fi poate mai acceptabil, să ia în considerare asocieri în participaţie cu investitori privaţi de capital", precizează cercetarea, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel