Economia americană a înregistrat o creştere de 2% în trimestrul al treilea, sub estimările din octombrie
Economia americană a înregistrat în trimestrul al treilea o creştere mai mică decât s-a estimat iniţial, în condiţiile în care teama de o nouă recesiune a determinat companiile să-şi reducă stocurile.
Potrivit noilor date publicate marţi de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 2% în ritm anual în perioada iulie-septembrie 2012, mai puţin cu 0,5 puncte faţă de estimările iniţiale publicate la sfârşitul lunii octombrie.
Revizuirea în jos a avansului PIB este cauzată, în principal, de o încetinire a ritmului de constituire a stocurilor companiilor. Aceste stocuri au anulat 1,55 puncte din creşterea economiei americane, în loc de 1,08 puncte aşa cum s-a anunţat iniţial. Potrivit noilor date, stocurile companiilor au scăzut cu 8,5 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, în condiţiile în care estimările iniţiale vorbeau de o creştere de 5,4 miliarde de dolari.
De asemenea, Departamentul american al Comerţului a revizuit în jos şi datele privind cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ 70 la sută din economia americană, care au crescut cu 2,3% în trimestrul al treilea, faţă de o creştere de 2,4% cât s-a anunţat iniţial. Tot în jos au fost revizuite şi datele privind cheltuielile publice, care au înregistrat o scădere de 0,1%, precum şi datele privind investiţiile până la o creştere de 12,3% (cu 1,4 puncte mai puţin decât s-a anunţat iniţial).
Aceste scăderi au fost compensate de o contribuţie mai bună decât s-a estimat iniţial a comerţului extern. Exporturile au avansat cu 4,3% în loc de 4%, cât indicau estimările iniţiale, în timp ce importurile au înregistrat o creştere de doar 0,5% în loc de 1,9%. Potrivit noilor cifre, schimburile comerciale externe au adus 0,49 puncte la creşterea înregistrată de economia americană în perioada verii.
Pe ansamblu, cifrele revizuite privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea confirmă o îmbunătăţire a ritmului de creştere a economiei americane, care nu a înregistrat decât un avans de 0,4% în primul trimestru şi o creştere de 1,3% în al doilea trimestru. Cu toate acestea avansul economiei americane rămâne unul inferior faţă de nivelul considerat necesar (cel puţin 2,4 - 2,7%) de Banca centrală pentru a conduce la o scădere semnificativă a şomajului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News