Data actualizării:
Data publicării:

Eclipsă de soare, 25 octombrie. Cele mai tari mituri, demontate de NASA

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la VAIBHAV PIXELS, Pexels
Fotografie de la VAIBHAV PIXELS, Pexels

Pe 25 octombrie, va avea loc o eclipsă de soare. Aceasta va fi vizibilă parţial şi în România. 

NASA a demontat, cu această ocazie, mai multe mituri din mediul online despre eclipse şi efectele acestora. 

Femeile însărcinate nu ar trebui să se uite la eclipse pentru că acestea pot face rău copilului.

NASA transmite, conform Adevărul, că transmiterea unor radiaţii dăunătoare în timpul unor eclipse reprezintă o idee falsă. 

"Există însă alt tip de radiație care călătorește nestingherită de la Soare spre Pământ, traversează fără probleme Luna și apoi ajung la Terra, de care trece la fel de simplu. E vorba de neutrini, acele particule care interacționează foarte puțin cu materia, trilioane trecând și prin corpurile noastre în fiecare secundă. Singura consecință este că, la fiecare câteva minute, câțiva atomi din organism se transformă în alți izotopi, dar acest lucru e complet inofensiv", mai arată NASA, conform sursei citate.

Eclipsele prevestesc ceva rău.

"Oamenii au tendința ca, de obicei, să-și amintească toate ocaziile în care două lucruri s-au întâmplat împreună, dar uită toate celelalte momente, mult mai numeroase, când ele nu s-au întâmplat. Creierul uman este predispus să caute și să-și amintească modele care pot fi folosite ca reguli de supraviețuire. Eclipsele de Soare, mai ales în vechime, au fost înregistrate numai atunci când coincideau cu alte evenimente istorice. În 763 î.Hr., asirienii au înregistrat o eclipsă care s-a întâmplat chiar în timpul unei revolte din capitala Ashur. În 1133, Henric I al Angliei a murit în același an cu o eclipsă", arată specialiştii NASA.

Lovitură pentru astrologi. Prevestesc eclipsele schimbări majore?

"Aceasta este o interpretare comună găsită în prognozele astrologice, care se bazează ele însele pe coincidențe și credințe non-științifice în modul în care evenimentele cerești controlează comportamentul uman. Nu există nimic altceva decât psihologia umană care conectează eclipsele cu evenimentele viitoare din viața ta", mai transmite sursa citată.

O eclipsă neobișnuită. Un satelit al planetei Marte a fost surprins în timp ce a eclipsat planeta Jupiter și sateliții galileeni

În fiecare oră a zilei, în fiecare zi a anului, Sistemul nostru Solar este funcționează dincolo de cerul albastru pal al Pământului. Uneori – dacă suntem la locul potrivit și la momentul potrivit – ajungem să vedem evenimente astronomice dintr-o altă perspectivă.

O mică navă spațială aflată la peste 100 de milioane de kilometri de Pământ s-a întâmplat să fie în locul potrivit și la momentul potrivit .

În activitatea sa de monitorizare a planetei roșii, sonda Mars Express a Agenției Spațiale Europene a surprins recent o eclipsă care a implicat luna marțiană Deimos și Jupiter cu cei patru sateliți galileeni ai săi.

Pe 14 februarie 2022, alinierea acestor corpuri astronomice a fost surprinsă de camera de filmat, într-o serie de 80 de imagini care au fost apoi unite într-un film.

„O astfel de aliniere”, a scris ESA într-o declarație, „este extrem de neobișnuită, deoarece Deimos trebuie să fie exact în planul orbital al lunilor lui Jupiter pentru ca alinierea să aibă loc”.

Videoclipul prezintă satelitul Deimos, care are doar 15 kilometri lungime, mișcându-se încet de la stânga la dreapta. Pe măsură ce trece, eclipsează luna de gheață Europa și luna uriașă Ganymede, care apar ca niște puncte, asemănătoare stelelor; apoi discul lui Jupiter; urmată de luna vulcanică Io. În cele din urmă eclipseaă Callisto, a doua ca mărime dintre lunile lui Jupiter.

Aceste observații au permis oamenilor de știință de pe Marte să măsoare cu mai multă precizie poziția și orbita lui Deimos, ceea ce este greu de realizat de pe Pământ, deoarece lunile marțiane sunt extrem de mici. Înțelegerea orbitelor lor poate fi cheia pentru a înțelege de unde provin. Nu este clar dacă Deimos și cea mai mare dintre cele două luni, Phobos, au făcut odată parte dintr-un corp mai mare care s-a dezintegrat sau dintr-un asteroid în trecere care a fost capturat de gravitația lui Marte, conform Science Alert.

CITEŞTE CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel