E171 - dioxid de titan, interzis de UE începând din 2022. E și în supe sau cozonac. Lista completă a alimentelor
Pe 8 octombrie, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice, începând cu anul acesta, utilizarea aditivului alimentar E171 – dioxid de titan.
Ce este E171
E171 este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine minerală. Se prezintă sub forma unui praf alb. Utilizat în special ca şi colorant de suprafaţă şi pentru separarea straturilor în produse, este admis a se folosi conform reţetelor în toate categoriile de produse alimentare. Se utilizează şi în pasta de dinţi, ca agent de albire.
Propunerea Comisiei Europene este bazată pe avizul științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară prin care se aduce la cunoștința consumatorilor faptul că E171 NU mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, fiind luate în calcul preocupările referitoare la genotoxicitate.
Unde poate fi găsit aditivul alimentar E171
Conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip:
Gumă de mestecat;
Patiserie (de exemplu cozonac);
Supe;
Paste tomate tip bulion;
Suplimente alimentare.
Textul prezentei propuneri va intra în vigoare la începutul anului 2022, în cazul în care nu se vor aduce obiecții din partea Consiliului sau a Parlamentului European până la sfârșitul anului acesta.
Eliminarea aditivului alimentar E171 se va realiza într-o manieră treptată în primele 6 luni ale acestui an, ca mai apoi să se aplice o interdicție totală de folosire a acestuia în produsele alimenatare.
VEZI ȘI: Ai burtă, deși nu ai multe kilograme? Anca Alungulesei, terapeut în nutriție: Lista interzisă: Renunțați la aceste alimente!
Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, cu o expertiză de peste 10 ani în domeniul alimentației sănătoase, a vorbit pentru cititorii DC News despre un inamic al siluetei - grăsimea de pe abdomen care poate afecta atât persoanele slabe, cât și, desigur, pe cele cu multe kilograme.
Cum facem să scăpăm de grăsimea de pe abdomen? Sunt persoane slabe, de exemplu, la o înălțime de 1,68, au 57 kilograme, dar nu scapă de „burtă”. Ce ponturi le dați? Ce să mănânce? La ce obiceiuri alimentare să renunțe neapărat?
„Grăsimea abdominală este un semnal al inflamațiilor existente la nivelul organismului. Grăsimea abdominală, dincolo de disconfortul vizual pe care îl creează persoanei respective, reprezintă o formă de protecție a organismului. Din cauza consumului exagerat de carbohidrați, organele interne se învelesc într-un strat generos de grăsime, pentru că efectul (în special al consumului de zahăr) este inflamator și coroziv. Așadar, pentru scăderea grăsimii abdominale, a colăceilor, trebuie scăzut consumul de zahăr. Atenție însă că și consumul de pâine, orez alb și cartofi se încadrează în aceeași categorie”, a explicat Anca Alungulesei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News