E indicat să bei apă cu zahăr dacă te confrunți cu o stare de rău? Vâlcu: Dacă pacientul e diabetic?
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR,  a vorbit despre beneficiile apei cu zahăr atunci când o persoană se confruntă cu stări de rău.

Medicul Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a explicat care sunt beneficiile apei cu zahăr atunci când o persoană se confruntă cu stări de rău:

„O persoană care constată că are amețeli, tulburări de echilibru, durere de cap, deci intuiește că ar putea avea un accident vascular. Sună la 112?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Exact! Este varianta cea mai bună! Sună și la Sanador, uneori, în dispecerat...“, a replicat medicul Cristian Paandrea.

„Ce ar trebui să facă? Să se așeze pe scaun, să bea lichid, să bea un ceai?“, a întrebat Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Ești martor la un AVC? Pandrea (SANADOR): Ce să faci cât timp aștepți să vină ambulanța

„Cel mai bine e să se așeze într-un loc și dacă se poate să nu fie singur e foarte bine, asta ar ajuta! Dacă e singur, se așează liniștit într-un loc, nu trebuie să bea niciun ceai, ci trebuie doar să aștepte liniștit și așezat, pentru a evita eventuale traumatisme produse de eventuale căderi.

Apa cu zahăr poate fi un remediu. Ea nu face rău, ăsta e avantajul, dar poate să facă bine.“, a spus medicul.

„Chiar dacă e diabetic?“, a insistat Val Vâlcu.

„Da, nu face rău. O criză diabetică căreia îi adaugi 100-200 de ml de lichid dulce nu face mai rău decât e. Nu strică, dar strică foarte tare dacă celula nervoasă a unui om stă fără glucoză o perioadă prea lungă de timp. Leziunile, după un timp, devin greu de rezolvat“, a conchis Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Cum recunoști un AVC, primele semne. Dr. Cristian Pandrea: Sunt simptome la care este bine să te alarmezi

Primul semn al diabetului zaharat! Dr. Cristian Pandrea (Sanador): Cel mai bun test. E la îndemână şi costă puţin

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a fost întrebat de jurnalistul Val Vâlcu despre semnele diabetului zaharat și testul de hemoglobină glicozilată:

"Să vorbim de glicemie, unde sunt teste care poate nu au surprins momentul în care ai avut glicemia crescută. Unii, când merg la analize, cu o zi înainte își impun un oarecare regim și evită dulciurile. Totuși, există hemoglobina glicozilată. E un test care arată istoricul“, a spus Val Vâlcu.

"E o memorie a stării glicemiei. Se apelează, dar nu cred că există vreun screening, deși eu l-aș face, dacă ar fi după capul meu. Nu e ceva sofisticat, e la îndemână și costă puțin. Eu l-aș transforma în screening. Sigur că, pe de altă parte, medicii de familie fac treaba asta chiar dacă nu e obligatoriu.

Pe de altă parte, diabetul zaharat are și alte semne și simptome, dar primul semn de diabet la aproximativ 10% din diabetici, este coma diabetică. Este semnul inaugural“, a spus medicul Cristian Pandrea (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Valori ce indică probleme cu tensiunea. Dr. Cristian Pandrea (SANADOR), reguli de respectat la masă pentru o sănătate de invidiat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel