Data publicării:

E-Coli în apa Mării Negre? Dr. Adrian Marinescu îi sfătuieşte pe români să se ferească de altceva. "Fără nicio legătură cu apa de mare"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto Google Maps
foto Google Maps
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală, a vorbit despre prezenţa E-Coli în Marea Neagră, riscurile pentru copii şi adulţi pe litoral în acest context, şi a tras un semnal de alarmă cu privire la o altă posibilă afecţiune, cu risc mai ridicat. 

"Copiii trebuie supravegheați în momentul în care se îmbăiază, să nu înghită cantități mari de apă, pentru că, normal, apa este apă de îmbăiere și nu apă potabilă. Da, deci, nu înseamnă că te îmbolnăvești dacă în timpul înotului înghiți apă, dar sunt copii care beau în cantitate mai mare și sigur că pot apărea probleme", a declarat dr. Luiza Căruceru, de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.

CITEŞTE ŞI O bacterie, descoperită în apa mării din două stațiuni de pe litoralul românesc. "Copiii trebuie supravegheați"

"Oamenii ar trebui să fie liniştiţi, discutam în urmă cu câteva săptămâni despre holeră şi despre riscul ca din Ucraina să vină agentul patogen şi nu s-a întâmplat nimic, spuneam şi atunci că riscul este mic. Calitatea apelor din România înseamnă o monitorizare permanentă. Există nişte parametri.

Discutăm că în mod accidental venim în contact cu apa de mare, dar nu este o cantitate mare, nu se concentrează pentru a avea boala activă, care să producă probleme. În astfel de situații, monitorizarea va presupune un calendar mult mai clar, dar asta nu înseamnă că cetăţeanul îşi va pune problema că nu merge pe litoral, că nu îşi face vacanţa şi că are probleme cu îmbăierea. 

Microorganismele există peste tot, inclusiv în apă. Dacă, la un moment dat, există o concentraţie mai mare nu înseamnă decât că este ceva episodic şi că la un moment dat când s-a făcut o măsurătoare este o concentraţie mai mare. Ca de aici să ne gândim că acea concentraţie mai mare va fi şi în apa de băut, că va duce la boala efectivă, este distanţă foarte mare. Vorbim de apa de mare, nu de o apă care să fie potabilă”, a declarat Adrian Marinescu, citat de B1.ro.

Avertisment cu privire la toxiinfecţiile alimentare. "Fără nicio legătură cu apa de mare"

"Dacă tot vorbim de bacterii, facem infecţii digestive, alimentare, dacă mergem în vacanţă, mai important decât să mă gândesc că este o concentraţie în apa mării mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, că persoanele vârstnice, copiii, sau cei cu boli cornice pot ajunge la spital, fără nicio legătură cu apa de mare. Prevenţia este ceea ce am văzut în pandemie, poate ne-a ajutat, regulile de igienă care par un clişeu, spălarea mâinilor de câte ori e nevoie. (..) Contează de unde mănânc, de unde iau alimentele, de unde mă hidratez. Uitaţi-vă la frecvenţa toxiinfecţiilor, la Institutul Matei Balş avem o creştere cu cel puţin 50% în ultima lună a infecţiilor digestive, acest lucru trebuie luat în calcul”, a concluzionat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel