Durata zilelor de pe Terra devine, în mod misterios, mai lungă. Cercetătorii nu au găsit încă o explicație clară
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ceasurile atomice, combinate cu măsurători astronomice precise, au dezvăluit că lungimea unei zile devine brusc mai lungă, iar oamenii de știință nu știu de ce.

În ultimele decenii, rotația Pământului în jurul axei sale – care determină cât de lungă este o zi – s-a accelerat. Această tendință a făcut zilele noastre mai scurte. De fapt, în iunie 2022 am stabilit un record pentru cea mai scurtă zi aproximativ din ultima jumătate de secol.

Dar, în ciuda acestui record, din 2020, această accelerare constantă a trecut în mod curios la o încetinire – zilele devin din nou mai lungi, iar motivul rămâne un mister.

În timp ce ceasurile telefoanelor noastre indică că există exact 24 de ore într-o zi, timpul real necesar Pământului pentru a finaliza o singură rotație variază foarte puțin. Aceste schimbări au loc de la perioade de milioane de ani până la câteva secunde – chiar și cutremurele ori furtunile pot juca un rol.

Se pare că o zi în foarte puține cazuri este compusă fix din 86.400 de secunde.

Planeta, în continuă schimbare

De-a lungul a milioane de ani, rotația Pământului a încetinit din cauza efectelor de frecare asociate cu mareele produse de Lună. Acest proces adaugă aproximativ 2,3 milisecunde la durata fiecărei zile în fiecare secol. Acum câteva miliarde de ani, o zi Pământului avea doar aproximativ 19 ore.

În ultimii 20.000 de ani, un alt proces a funcționat în direcția opusă, accelerând rotația Pământului. Când ultima eră glaciară s-a încheiat, topirea straturilor de gheață polară a redus presiunea la suprafață, iar mantaua Pământului a început să se miște constant spre poli.

Așa cum un dansator de balet se învârte mai repede în timp ce își lipește brațele de corp – axa în jurul căreia se învârte – așa rata de rotație a planetei noastre crește atunci când această masă de manta se apropie de axa Pământului. Și acest proces se scurtează cu aproximativ 0,6 milisecunde în fiecare secol.

De-a lungul deceniilor, conexiunea dintre interiorul și suprafața Pământului intră și ea în joc. Cutremurele majore pot modifica durata zilei, deși în mod normal doar într-o foarte mică măsură.

De exemplu, se crede că Marele Cutremur Tōhoku din 2011 din Japonia, cu o magnitudine de 8,9, a accelerat rotația Pământului cu 1,8 microsecunde.

Pe lângă aceste schimbări la scară largă, vremea și clima au, de asemenea, pe perioade mai scurte un impact important asupra rotației Pământului, provocând variații în ambele direcții.

Ciclurile de maree mișcă masa în jurul planetei, provocând modificări în lungimea zilei cu până la o milisecundă în ambele direcții. Putem vedea variații ale mareelor ​​în înregistrările privind lungimea zilei pe perioade de până la 18,6 ani.

Mișcarea atmosferei noastre are un efect deosebit de puternic, iar curenții oceanici joacă, de asemenea, un rol. Acoperirea sezonieră de zăpadă și precipitațiile sau extracția apei subterane modifică lucrurile și mai mult.

De ce Pământul încetinește brusc?

Din anii 1960, când operatorii de radiotelescoape din întreaga planetă au început să elaboreze tehnici de observare simultană a obiectelor cosmice precum quasarii, am avut estimări foarte precise ale vitezei de rotație a Pământului.

O comparație între aceste estimări și un ceas atomic a dezvăluit o lungime a zilei aparent tot mai scurtă în ultimii câțiva ani.

Dar există o dezvăluire surprinzătoare odată ce eliminăm fluctuațiile vitezei de rotație despre care știm că se întâmplă din cauza mareelor ​​și a efectelor sezoniere. În ciuda faptului că Pământul a atins cea mai scurtă zi pe 29 iunie 2022, traiectoria pe termen lung pare să se fi schimbat. Această schimbare este fără precedent în ultimii 50 de ani.

Motivul acestei schimbări nu este clar. Ar putea fi din cauza schimbărilor în sistemele meteorologice, cu evenimente consecutive La Niña, deși acestea au mai avut loc. Ar putea fi o topire crescută a calotelor de gheață, deși acestea nu au deviat foarte mult de la rata lor constantă de topire în ultimii ani.

Ar putea fi legat de explozia uriașă a vulcanului din Tonga care injectează cantități uriașe de apă în atmosferă? Probabil că nu, având în vedere că s-a întâmplat în ianuarie 2022.

Oamenii de știință au speculat că această modificare recentă și misterioasă a vitezei de rotație a planetei este legată de un fenomen numit „Chandler clătinat” – o mică abatere a axei de rotație a Pământului cu o perioadă de aproximativ 430 de zile.

Observațiile de la radiotelescoape arată, de asemenea, că vibrația s-a diminuat în ultimii ani; cele două pot fi legate.

O ultimă posibilitate, care credem că este plauzibilă, este că nimic anume nu sa schimbat în interiorul sau în jurul Pământului. Ar putea fi doar efecte de maree pe termen lung care lucrează în paralel cu alte procese periodice pentru a produce o schimbare temporară a ratei de rotație a Pământului, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel