Data publicării:

După Videanu, vine Mustea: Guvernul pregăteşte al doilea eşec în atacul la supermarketuri

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, a precizat că doreşte o platformă de comerţ electronic la nivel naţional, prin care micii producători să devină vizibili. Un proiect asemănător a mai fost lansat pe piaţă de PDL prin vocea lui Adriean Videanu, "Observatorul de preţuri". Pe când era ministru al Economiei acesta dorea să facă o platformă în care să fie prinse preţurile tuturor produselor din pieţele bucureştene. Scopul era ca fiecare om să ştie de unde ar putea achiziţiona produse mai ieftine. Miza acestor proiecte este limitarea supremaţiei marilor magazine, care acaparează toată piaţa aliementelor şi omoară micii producători. "Observatorul de preţuri" a lui Videanu a reprezentat un eşec, din 2010 şi până astăzi nu avem niciun semn despre portalul de produse.

”Pregătim o platformă de comerț electronic, integrată la nivel national, prin care să-i scoatem din anonimat pe micii producători de la țară și să-i ducem pe piața globală, care asigură putere de cumpărare", a declarat miercuri Răzvan Mustea.

Platforma se va adresa "producătorilor de cereale, legume, fructe, lactate, manufacturi, țesături, ouă încondeiate, sculpturi" și nu numai.

"Observatorul de Preţuri este un element suplimentar de reglare a pietei si de stopare a tentativei de abuz. Preturile vor fi afisate pe Internet, dar si prin structurile de protectie a consumatorului. Un consultant al ANPC va studia evolutia preturilor in piata pentru veridicitatea informatiei, astfel incat sa se practice o concurenta loiala in comertul cu amanuntul", preciza Videanu, la momentul în care propunea proiectul Observatorului de preţuri.

Proiectul lui Videanu a rămas doar la nivel de propunere, pentru că nici pînă acum nu s-au demarat procedurile de începere a contorizării preţurilor.

Astfel de proiecte au şanse mici de reuşită din cauza condiţiilor speciale din economia românească. Platforma de comerţ electronică vizează în primul rând IMM-urile. De la începutul crizei foarte multe firme mici au dispărut, iar cele care mai rezistă se zbat în buza falimentului. Mustea doreşte să îi facă vizibili pe mici producători, dar nu există un sistem prin care producţia acestora să fie coagulată pentru a oferi o cantitate mai mare şi astfel să devină competitivi pe piaţă.

Din cauză că se produc la nivel micro, produsele româneşti au preţuri mult mai mari decât cele din străinătate. Proiectul lui Mustea propune ca micii producători să rivalizeze între ei, nu să se grupeze pentru a avea forţă economică.

Citeşte şi:

De ce vrea Mustea să dezvolte sistemul național electronic de plăți online?

Ciudățenii, vechituri și vrăjeli în propunerile făcute de miniștrii cabinetului Ungureanu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel