Dulceață de gogonele cu nucă. Rețeta neașteptat de bună
Ai mai auzit de dulceață de gogonele cu nucă? Dacă nu, nu știi ce ai pierdut! Iată cum se prepară această bunătate.
Ingrediente
- 1 kg gogonele verzi, egale, rotunde (cele lunguieţe nu se curăţă bine de seminţe), micuţe de aproximativ 3 cm
- zahăr - cantitate egală cu gogonelele curăţate şi scobite
- 1 lămâie
- 2-3 seminţe de anason stelat sau ¼ linguriţă anason obişnuit sau 1 baton mic de scorţişoară
- miez de nucă - 400 g
- 200 ml apă
Vezi și: Gem de mere: Rețeta specială de sezon. O explozie de aromă!
Prăjitură fragedă de post cu gem și nucă. Rețeta preferată a familiei
Cum se face dulceaţa de gogonele verzi cu nucă
Gogonelele se spală, se taie căpăcelul, se scobeşte şi se cântăresc. Se folosesc cantităţi egale de zahăr şi gogonele astfel pregătite. Pentru 1 kg de gogonele/ zahăr se folosesc 200 ml apă, care se pun la fiert cu zahărul, potrivit pofta-buna.com. Se spumează când dă în fiert şi se lasă să fiarbă până când se îngroaşă siropul (când se pune între degete, răcit, se formează un firicel cam de 5 mm). Separat, gogonelele se opăresc în apă clocotită (1 minut, cât să se înmoaie şi să se poată curăţa uşor pielița). Se scot, se curăţă şi se umplu cu miez de nucă.
În siropul clocotit se adaugă sucul de lămâie, gogonelele umplute şi anasonul sau scorţişoara, vanilia – ce aromă doriţi - şi se lasă la fiert. Se spumează când dă în clocot şi se şterg marginile vasului de impurităţi cu un şervet umed. În felul acesta, se evită arderea eventualelor particule de zahăr nedizolvate sau impurităţi, care ar putea da o culoare maronie dulceţii.
Se bagă o farfurioară în congelator şi pe ea se probează cât de legat este siropul. Fiind rece, imediat se răceşte. Când ajunge la consistenţa dorită (să nu curgă siropul de pe farfurioară). Se opreşte focul şi se toarnă, aşa fierbinte, în borcane curate şi uscate, sterilizate înainte. Se închid ermetic, se pun cu gură-n jos, ca să se creeze vid şi să se sigileze borcanele, se acoperă şi se lasă până a doua zi.
Vezi și: REȚETĂ DE TOAMNĂ. Cum faci gem de struguri. L-ai gustat vreodată? Explozie de aromă și parfum
De ce se înnegrește zacusca sau gemul din borcane deasupra. Unde ai greșit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News