DSVSA a confiscat aproape 200.000 de kilograme de produse din carne
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
În doar o lună, inspectorii DSVSA au depistat zeci de nereguli în mai multe unități. Au confiscat peste 182.000 de kilograme de produse de origine animală şi 2.130 de ouă.

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bucureşti au aplicat 45 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 109.445 lei şi au retras de la comercializare peste 182.000 de kilograme de produse de origine animală şi 2.130 de ouă, în urma unor controale efectuate pe parcursul lunii mai în unităţi cu activitate în mai multe domenii, informează, marţi, instituţia.
Potrivit sursei citate, inspectorii au efectuat în perioada 1 - 31 mai 2018 un număr de 1.747 de controale în unităţi cu activitate în sectoarele: alimentar, sănătate şi bunăstare animală, nutriţie animală, unităţi din domeniul subproduselor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, în exploataţii nonprofesionale de animale.

Suspedare temporară pentru 14 operatori economici


Complementar, pentru deficienţele constatate s-au dispus: interzicerea desfăşurării activităţii în cazul a trei operatori economici prin emiterea de ordonanţe de interzicere a activităţii (OIA) şi suspendarea temporară a activităţii pentru 14 operatori economici, fiind emise în acest sens ordonanţe de suspendare temporară a activităţii (OSA).

Au fost evaluate în vederea autorizării/înregistrării conform prevederilor Ordinului ANSVSA 57/2010 şi a Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, cu modificările şi completările ulterioare, 219 unităţi şi 120 de mijloace de transport produse de origine animală şi non-animală, iar pentru 90 mijloace de transport s-a acordat viza anuală.

Târgurile, în vizoprul autorităților


În plus, pentru prevenirea apariţiei unor situaţii cu implicaţii deosebite, au fost verificate săptămânal locaţiile în care s-au organizat târguri pentru comercializarea produselor alimentare de origine animală şi non-animală, de către producători particulari.

"Principalele neconformităţi constatate urmare controalelor efectuate de către inspectorii DSVSA Bucureşti au fost: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate/neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar, comercializarea necorespunzătoare a cărnii de pasăre, nedemonstrarea trasabilităţii acesteia, nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea igienică a spaţiilor de recepţie, producere, depozitare, comercializare, precum şi a utilajelor şi ustensilelor de lucru folosite, nerespectarea normelor privind marcarea, etichetarea, ambalarea şi manipularea produselor alimentare, depozitarea deşeurilor de origine animală în afara locurilor special amenajate, comercializarea produselor veterinare fără prescripţie, nerespectarea prevederilor privind ambalarea şi etichetarea produselor medicinale veterinare, existenţa la controlul documentelor a unor neconcordanţe între situaţia existentă şi atestările din certificatele sanitare veterinare de transport", se menţionează într-un comunicat al DSVSA.

De asemenea, DSVSA Bucureşti a monitorizat în această perioadă activitatea de import produse alimentare de origine non-animală provenite din ţări terţe, în acest sens au fost verificate 160 transporturi (legume, fructe, dulciuri etc), fiind prelevate un număr de 43 probe, în vederea efectuării testelor de laborator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel