Drumurile din România, letale. Cătălin Codescu (AVAC): Cine poate fi tras la răspundere în cazul unui accident grav sau chiar mortal / video
Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România, a fost invitat la interviurile DC News şi DC News TV, unde a spus cât de mult influențează infrastructura proastă numărul de accidente grave sau chiar mortale din țara noastră.
„Multe dintre accidentele din România sunt cauzate din diverse lipsuri: lipsesc parapeți, lipsesc mijloace de semnalizare, drumurile sunt nemarcate corespunzător”, a atras atenția moderatorul Florin Răvdan.
Cine poate fi tras la răspundere în cazul unui accident grav sau chiar mortal
„Cel responsabil. Este discutabil cine este cel responsabil. Este foarte ușor să ieșim în stradă și să vedem că un indicator rutier fie lipsește, fie este deteriorat, fie nu se vede din cauza vegetației, că marcajele lipsesc cu desăvârșire, că există niște neconformități în semnalizarea rutieră a diverselor segmente de drum, însă statistic factorul 'drum' nu este văzut ca responsabil în producerea accidentelor.
În 2020, din aproximativ 4000 de accidente grave, doar 3 au fost atribuite factorului drum.
M-am interesat ce se întâmplă în alte țări și mi s-a spus că doar în Germania, procentul, doar pe semnalizare atribuit factorului 'drum' în cauzalitatea accidentelor, este între 5% și 7%. Putem să comparăm infrastructura rutieră din România cu cea din Germania? Sub nicio formă! Acolo, cauzalitatea este atribuită în mod real celor responsabili”, a spus Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România, la interviurile DC News şi DC News TV.
„Avem carențe în această zonă care diluează procesul de aflare a adevărului”
„La noi, ne apropiem de o intersecție sau de o trecere de pietoni, cu o viteză legală în localitate de 40 sau 50 de kilometri la oră și suntem surprinși de apariția unui pieton în traversare, noi fiind doar la 10-15 metri de trecerea de pietoni. Nu mai putem opri și astfel pătrundem pe contrasens sau chiar lovim pietonul. Aici care este cauzalitatea?
În mod normal aș tinde să spun că șoferul nu a fost atent. Șoferul poate nu a fost atent, este posibil, dar în egală măsură poate nu a fost informat cu privire la risc, poate nu a existat un indicator de presemnalizare trecere pietoni, zona de vizibilitate spre accesul pietonului pe trecere să fie obturată de gabaritul unui autovehicul, de un trunchi generos de copac sau de un alt obstacol care să împiedice vizibilitatea spre zona de acces al pietonului și eu să fiu surprins de pieton, eu conducând în limitele legale de viteză.
Mai există posibilitatea ca trecerea de pietoni să fie ștearsă. Deci, iată, sunt multe elemente care trebuie în mod normal evaluate atunci când un organ de urmărire penală se duce la fața locului să se lămurească prin: aspecte de tactică criminalistică, cercetare la fața locului, identificare și audiere de martori, planșă foto, schița locului accidentului. Trebuie să se lămurească cu privire la împrejurările care au condus la factorul de risc și la producerea accidentului.
Din păcate, noi avem carențe în această zonă care diluează procesul de aflare a adevărului și de a ajunge ca responsabilul, în mod real de producerea accidentului, să fie tras la răspundere”, a spus Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România, la interviurile DC News şi DC News TV.
Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News