Data actualizării:
Data publicării:

Drama unei familii din Irlanda. Se teme că nu mai are timp pentru a-și salva casa veche de 200 de ani

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O familie irlandeză și-ar putea pierde casa veche de 200 de ani. 

Un cuplu din Irlanda se teme că nu mai are timp pentru a-și salva casa familiei, deoarece eroziunea accelerată a coastei aduce marea din ce în ce mai aproape de ușa locuinței lor. Willie și Lal Pierce au fotografii de acum aproximativ 30 de ani în care pot fi văzute două câmpuri care separă cabana lor de ceea ce era atunci o plajă aurie, relatează Reuters. Astăzi, valurile se lovesc de stâncile pe care Willie le-a adunat la câțiva metri de zidul grădinii de pe coasta Ballyhealy din sud-estul Irlandei.

Consiliul local a spus că nu poate să nu salveze casa care a fost în familie de 200 de ani. Singurul lucru la care se poate gândi Willie este să adune mai multe pietre.

„Dacă nu o pot face anul acesta, va dispărea”, a spus el.

Cuplul nu locuiește acolo mereu, dar până de curând ei și rudele lor foloseau casa în care a crescut Willie pentru vacanțe. Lal își amintește cum, la scurt timp după ce s-au căsătorit, obișnuia să citească cărți lângă dunele mari de nisip care se aflau mai jos de casă. Acum se pregătesc pentru ce e mai rău.

Vina ar putea aparține schimbărilor climatice



Eroziunea costieră a avut loc întotdeauna, dar profesorul Conor Murphy de la Universitatea Maynooth, care a efectuat cercetări pe părțile din apropiere ale coastei, a spus că a existat o creștere notabilă a ratei în ultimele decenii.

„Anularea acestui lucru este complexă, dar este posibil ca schimbările climatice să joace un rol și în diferite moduri”, a adăugat el.

Cercetările efectuate de centrul de cercetare climatică al universității arată că nivelul mării din zonă a crescut cu 20 cm începând cu secolul al XIX-lea. Un nivel mai ridicat al mării înseamnă că furtunile cresc rata de eroziune în locuri precum comitatul Wexford, una dintre cele mai vulnerabile părți ale Irlandei datorită coastei sale moi de sedimente, spune Murphy.

"A fost foarte rapid. Am fost foarte șocați când s-a întâmplat", a spus Lal Pierce în timp ce se gândea la modul în care s-a schimbat casa ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel