• Dragnea vs. Firea. Cioloș vs. Barna. Borza: ”A obținut TOTUL” - exclusiv
Deputatul independent Remus Borza a notat și în această săptămână politicienii pentru prestaţia lor pozitivă sau negativă.
Sorina Pintea nota 4 – Timp de un an, am lăudat-o, am apărat-o și am susținut-o pe Sorina Pintea. E maramureșeancă de-a mea. Speram să fie acel ministru care să reformeze și să eficientizeze un sistem bolnav. Și aici mă refer la sistemul public de sănătate. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru, doamna ministru fiind mai preocupată de propria imagine decât de reforma sistemului sanitar din România. Nu există subiect cât de cât tangențial cu sănătatea fără ca doamna ministru să nu aibă o ieșire publică. Ieșirea ministrului Pintea în scandalul apei potabile a fost una din multele luări de poziții total neinspirate. La fel și poziția oscilantă a ministrului pe subiectul epidemiei de gripă, tratat mai degrabă propagandistic decât preventiv și curativ. Deși alocăm de la bugetul de stat în jur de 10 miliarde euro anual pentru sănătate, România este campioană absolută la numărul deceselor cauzate de incidența bolilor cardiovasculare, la mortalitate infantilă, la infecții nosocomiale ori intraspitalicești sau mortalitate cauzată de culpă medicală sau malpraxis. Deși am triplat salariile medicilor, corupția nu a fost eradicată din sistem. Lipsa de viziune și reformă a sistemului de sănătate contabilizează, an de an, mii de morți. Această notă acordată doamnei ministru este doar o evaluare de etapă. E un ministru pe care îl apreciez în general, tocmai de aceea și așteptările sunt foarte mari în ceea ce o privește.
Dacian Cioloș nota 10 / Dan Barna nota 5 – După doi ani pe scena politică, USR a câștigat încredere populară, fiind pe un trend crescător. În schimb, Dacian Julien Cioloș a demonstrat doar oportunism și mercantilism. Nu a confirmat nici ca ministru al Agriculturii și nici ca prim-ministru sau comisar european. E o formă fără fond, dar care se bucură de o susținere suspectă din partea unor instituții. În negocierea cu Dan Barna, a obținut totul în detrimentul USR. Și-a văzut visul cu ochii: se va întoarce la Bruxelles, acolo unde se simte cel mai bine. Dacă noul partid al lui Cioloș ar fi participat la europarlamentare de unul singur, nu ar fi luat mai mult de 2% - 3%, pe când USR obținea cel puțin 12% - chiar 15%. Noua alianță USR-PLUS va obține mai puțin decât ar fi luat USR de unul singur.
Liviu Dragnea nota 6 / Gabriela Firea nota 6 – Deși Gabriela Firea administrează un buget anual al municipalității de peste 1,2 miliarde euro, vrea și mai mulți bani, în condițiile în care, în trei ani, bucureștenii nu au văzut pe ce a cheltuit deja 3 miliarde euro. Primarii trebuie trași la răspundere pentru cheltuirea iresponsabilă a banului public. Administrația publică locală este cea mai mare gaură neagră a bugetului de stat, în care dispar fără urmă peste 30 miliarde euro anual. Liviu Dragnea, ca de fiecare dată și cu atât mai mult în an electoral, a cedat presiunilor venite din partea primarilor.
Donald Trump nota 10 – Preşedintele SUA a susţinut, în faţa Congresului, cel de-al doilea discurs din mandatul său privind „Starea naţiunii", în care a lansat un apel la unitate politică. A pledat pentru colaborare între republicani și democrați în scopul îmbunătăţirii situaţiei economice şi sociale, alocând o secţiune semnificatică imigraţiei ilegale, pledând cu patos pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Sunt peste 20 de milioane de imigranți intrați clandestin pe teritoriul SUA. Afectează viața de zi cu zi a americanilor de rând. Intervenţia sa, care a venit pe fondul blocajului guvernamental, cel mai lung „shutdown" din istoria SUA, a fost aplaudată îndelung de congresmeni. În încheierea discursului, Trump le-a spus: „Trebuie să alegem dacă ne definim prin diferenţe sau dacă îndrăznim să le depăşim". A fost unul dintre cele mai bune discursuri rostite de către un președinte american. Felicitări sribului!
Emmanuel Macron nota 8 – După prăbușiri consecutive în sondaje, președintele francez a urcat la 27% de la 23%. În ciuda avertismentelor din partea opoziției, ia în calcul organizarea unui referendum pentru a aplana protestele „vestelor galbene". Ar fi primul referendum organizat în Franţa în ultimii 14 ani. Acesta ar urma să aibă loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare și ar viza reducerea numărului de parlamentari, dând astfel curs unei revendicări a protestatarilor. Băsescu i-a luat-o înainte. În 2009, a organizat un referendum privind un Parlament unicameral cu 300 de deputați. Peste 9 milioane de români au votat „pentru". Au trecut zece ani de la acel moment, fără ca Parlamentul să modifice Constituția, în acord cu voința suverană a poporului, ceea ce contravine democrației participative și decredibilizează un instrument extrem de valoros al consultării populare, referendumul. În contrast, Parlamentul Marii Britanii a pus în aplicare un referendum privind Brexitul, deși a fost validat cu mai puțin de 52% și deși va costa Marea Britanie peste 100 miliarde lire sterline în următorii zece ani.
Theresa May nota 5 - Luna trecută, parlamentarii britanici au respins acordul negociat de Cabinetul May cu Comisia Europeană, care stabilea termenii prin care Marea Britanie va ieşi din UE. Printr-un alt vot, i-au cerut premierului să renegocieze acordul. În zadar doamna May bate la ușile cancelarilor europeni. Pentru ceilalți 27 de parteneri ai Marii Britanii sunt mai importante alegerile europarlamentare care se apropie decât salvarea mandatului premierului May.
Notele au fost date de Remus Borza joi, în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de la DC News.
VEZI ȘI: EXCLUSIV Olguța Vasilescu, refuzată de Iohannis. Borza, întrebare genială
Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News