Dr. Radu Zamfir, sfaturi-cheie înainte de vârful pandemiei COVID-19. Ce e de făcut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Dr. Radu Zamfir, sfaturi-cheie înainte de vârful pandemiei COVID-19. Ce e de făcut
Dr. Radu Zamfir, sfaturi-cheie înainte de vârful pandemiei COVID-19. Ce e de făcut
Dr. Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală la Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic "Dan Setlacec" de la Institutul Fundeni, a fost invitat în cadrul dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022", organizată de DC Media Group. 

Dr. Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală la Centrul de Chirurgie Generala și Transplant Hepatic "Dan Setlacec" de la Institutul Fundeni, a venit cu mai multe sfaturi pentru pacienții care se află în categoriile de risc.

"Cu siguranță un lucru foarte important este delimitarea circuitelor și estimarea cât mai exactă a resurselor alocate tratării pacienților COVID pentru a nu prejudicia, pentru a nu întârzia accesul la o intervenție, la o metodă terapeutică, chiar dacă ne referim la pacienți care sunt pe lista de așteptare pentru transplant, chiar dacă ne referim la pacienții care sunt pe lista de așteptare pentru o neoplastie sau pentru o intervenție chirurgicală în regim cronic. 

Sigur, acest lucru cu cât este mai exact apreciat, cu atât sunt mai puține locuri lăsate deliberat pentru pacienții COVID libere și cu atât sunt locurile necesare disponibile pentru acești pacienți în cazul în care vin într-un număr mai mare într-o perioadă de timp.

Pentru cine este recomandat tratamentul cu anticorpi monoclonali

De asemenea, cum s-a atins acest subiect și anterior, prin specificul patologiei tratate în această clinică, în această secție, vorbim despre pacienți cu boli hepatice terminale care au un status imunodeprimat și la care uneori, cu toate că de primă intenție este vaccinul, dar la care uneori  titrul de anticorpi nu este cel scontat în urma administrării de vaccin. În aceste situații, selectiv se poate aplica un tratament cu anticorpi monoclonali care reduc prin această protecție pasivă riscul pacienților de a contracta acest tip de infecții.

În acest grup pot fi incluși atât pacienții transplantați, cât și pacienții care așteaptă pe listele de așteptare, putând uneori merge cu gândul de a extinde această listă și la rudele acestora cu care ei locuiesc. Practic, dacă ar fi din contră să restrângem această listă, cei care nu dezvoltă titruri adecvate după vaccinare ar fi candidații cei mai buni pentru aplicarea acestei metode de protecție pasivă care are o eficiență dovedită în mod practic. Asta o știm de la colegii noștri care lucrează în spitalele de boli infecțioase. Cu siguranță ar trebui în urma experienței dobândite și diferențiate măsurile de protecție la grupele de risc, practic folosirea unor măști mai eficiente FFP2, FFP3, evitarea de către aceștia aglomerațiilor și măsurile specifice care și-au dovedit eficiența în trecut.", a spus Radu Zamfir, în cadrul  dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022", organizată de DC Media Group. 

Bilanț Covid-19, 17 iulie 2022. Peste 2.000 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore

Ieri au fost înregistrate 2.165 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.942 mai puține față de ziua anterioară. 393 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 72 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.895 cu 171 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 108 persoane, cu 5 mai multe față de ziua anterioară. Dintre cei 108 pacienți internați la ATI, 83 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 328 sunt minori, 326 fiind internați în secții, cu 63 mai mult față de ziua anterioară și 2 la ATI, la fel ca în ziua anterioară. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel