Data publicării:
Dr. Ioana Bianchi: Costul anilor de viață sănătoși pierduți de persoanele care sunt afectate de osteoporoză. Când auziți, țineți-vă bine! / video
Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM, a spus că osteoporoza, o boală relativ tăcută, invizibilă, are consecințe financiare extrem de importante.
„Accesul la inovație este important numeric, dar este foarte important și când se face. Durata dintre aprobarea medicamentelor la nivel european și protocoalele terapeutice publicate în Monitorul Oficial, în România, este de 899 de zile. Ceea ce înseamnă că un pacient din România accesează un medicament aprobat în perioada 2017-2020 la nivel european într-o perioadă de cinci ori mai mare față de un pacient german. Ne uităm și la Cehia, la Polonia, până și față de aceste țări suntem mai în spate”, a spus Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM.
„Îmi place să vin cu date cât mai precise. (...) Dacă ne uităm numai la costuri, costurile bolilor cardiovasculare în 2019 au fost de 58,4 miliarde euro. Suma nu este foarte departe de costurile osteoporozei: 56,9. Deci ceea ce ni se pare o boală relativ tăcută, invizibilă are niște consecințe financiare extrem de importante. S-a spus că nu putem să cuantificăm costurile calității vieții pentru pacient. Se pare că putem. Pe lângă costurile din România, care sunt de 257 milioane euro în 2019, dintre care cea mai mare parte, 150 milioane, costurile pe termen lung ale dizabilității, mai avem un indicator extrem de interesant: Costul anilor de viață sănătoși pierduți de persoanele care sunt afectate de osteoporoză. Și aici țineți-vă bine: 1 miliard euro!”, a spus Ioana Bianchi.
A fost citat studiul SCOPE 2021, care analizează datele la nivelul anului 2019 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la care se adaugă și Marea Britanie. Studiul a urmărit să crească gradul de conștientizare cu privire la osteoporoză în Europa. Scopul acestui proiect a fost de a atrage atenția asupra lacunelor și inegalităților în furnizarea de prevenție primară și secundară a fracturilor din cauza osteoporozei. Informațiile obținute în urma studiului au acoperit patru domenii: informații de bază (de exemplu, povara osteoporozei și a fracturilor), cadrul de politici, furnizarea de servicii și preluarea serviciului, de exemplu proporția bărbaților și femeilor cu risc ridicat care nu primesc tratament (decalajul de tratament).
Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului „Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență”, organizat de Societatea Română de Endocrinologie, în parteneriat cu DC Media Group, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Osteoporozei.
Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență
Citește și...
Se estimează pentru anul 2050 o creştere exponenţială a fracturilor de şold. Cătălina Poiană: Singura modalitate prin care putem să schimbăm ceva!
Se estimează pentru anul 2050 o creştere exponenţială a fracturilor de şold, a spus preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană.
Cătălina Poiană a pledat pentru elaborarea unei strategii la nivel naţional privind osteoporoza, pentru a se putea face progrese în prevenţia şi tratarea acestei afecţiuni.
„Trebuie să creştem atât conştientizarea pacientului, cât şi a specialiştilor din domeniul sănătăţii. (...) Cel mai îngrijorător este faptul că se estimează pentru anul 2050 o creştere exponenţială a fracturilor de şold şi este o creştere inegală în diverse zone geografice. Se pare că cea mai mare creştere va fi înregistrată undeva în Asia, dar, în general, populaţia din acele zone este în creştere importantă în următoarea perioadă de timp”, a spus preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană.
„Studiul nostru publicat în urmă cu câteva luni a arătat o mortalitate după fractura de şold undeva la 30%, ceea ce este o cifră cu mult peste media Europei şi este pentru că avem un procent ridicat de pacienţi care după fractura de şold nu se operează”, a explicat preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.
„Singura modalitate prin care putem să schimbăm ceva este dacă vom aborda lucrurile integrat sub forma unei strategii naţionale”, a subliniat Cătălina Poiană. „Fără o strategie naţională nu vom putea să progresăm deloc. (...) Principala arie de acţiuni este aceea în prevenţia primară a educaţiei. Educaţia trebuie să fie făcută la toate nivelele. Educaţie în populaţie generală, trebuie făcută educaţie la medici, de a porni devreme încă din studenţie sau încă din pregătirea din rezidenţiat”, a transmis Cătălina Poiană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News