Data actualizării:
Data publicării:

Dr. Cristian Surcel: „În cancerul de prostată, chirurgia robotică e standardul de aur”

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați. Debutează, în general, după vârsta de 60 de ani, însă se poate declanșa și mai devreme, pe la 40-45 de ani. Unul dintre miturile legate de tratament este acela că, după operație, bărbații în cazul rămân impotenți și au incontinență urinară. Chirurgia robotică a rezolvat demult aceste probleme, explică, exclusiv pentru DCNews, dr. Cristian Surcel, medic primar urologie, doctor în Ştiinţe medicale și asistent universitar UMF „Carol Davila”.

Experienţa profesională a doctorului Cristian Surcel, medic primar urologie, doctor în Ştiinţe medicale, include o bogată activitate de asistenţă medicală și chirurgie urologică numărând peste 10.000 de intervenţii robotice, deschise și endoscopice. Printre domeniile în care este specializat se numără oncologia urologică, uroginecologia, chirurgia reconstructivă, endourologia joasă și înaltă, urologia generală, ecografia generală.

- DCNews: Pentru un chirurg, ce avantaje aduc acești roboți?

- Dr. Cristian Surcel: În primul rând, robotul da Vinci este tehnologia la care visează orice chirurg, însă nu poţi opera cu robotul dacă nu ai în spate ani de experienţă atât în chirurgia deschisă, cât şi în cea laparoscopică. Avantajele de care beneficiază chirurgul sunt cele legate de ergonomie, stai la o consolă într-o poziţie confortabilă (nevicioasă), pe un scaun foarte comod, nu te doare spatele, nu te dor mâinile, vezi mult mai bine pentru că te uiţi pe un ecran tridimensional. De asemenea, mişcările pe care le execut şi care se transmit prin braţele robotului sunt de o acurateţe uluitoare. Vederea pe care o am, folosind camera robotului, în corpul pacientului este de 10-20 de ori mai bună. Aceste beneficii se transmit şi pacientului pentru că riscul de complicaţii este redus, inciziile mai mici, iar recuperarea mult mai rapidă. E o satisfacţie uriaşă să vezi că pacienţii a doua zi după operaţie sunt în picioare, se alimentează, nu se plâng de dureri, au cicatrice mici, puţin observabile. Uneori chiar mă întreabă dacă într-adevar i-am operat pentru că starea lor este atât de bună, încât nu simt că au trecut printr-o operaţie.

„Toate cancere au indicație robotică"

- DCNews: Intervenția robotică se pretează pentru toate cancerele de prostată?

- Dr. Cristian Surcel: În general, toate cancerele au indicaţie de chirurgie robotică. Și cel vezical, şi cel renal, cel suprarenalian, iar pentru cancerul de prostată chirurgia robotică este standardul de aur. Pacienţi cu cancere de prostată operați robotic maximizează rezultatele oncologice, dar și cele funcționale, astfel calitatea vieții postoperator este semnificativ îmbunătățită.

Avantaje pentru pacienți

- DCNews: Pentru pacient, care sunt diferențe fundamentale între abordarea robotică și cea cu bisturiul? Și față de cea cu laparoscopul? Vorbim de impotență, de pierderea unor funcțiuni normale, de recuperare...

- Dr. Cristian Surcel: Față de o intervenție chirurgicală deschisă, prostatectomia da Vinci oferă următoarele beneficii: reluarea mai rapidă a funcției sexuale, șanse mai mari pentru recăpătarea continenței urinare în termen de 6 luni, pierdere mult mai mică de sânge și nevoie redusă de transfuzie, risc mai redus de complicații, risc diminuat de infecții ale plăgilor, spitalizare mai scurtă şi un risc minim de tromboză venoasă profundă.

- DCNews: Ce alte afecțiuni urologice pot fi abordate și rezolvate cu ajutorul roboților?

- DCNews: Toate afecţiunile urologice pot fi rezolvate cu ajutorul robotului, însă cel mai bine funcţionează în cazul cancerelor şi al chirurgiei reconstructive. Vorbim aici de cancerul renal, cancerul suprarenalian, cancerul vezical, cancerul de prostată, sindromul de joncţiune pielo-ureterală (un blocaj care apare la nivelul joncțiunii pielo-ureterale – zona unde rinichii se întâlnesc cu ureterele, nişte tuburi subţiri care conectează rinichii de vezica urinară).

„Gesturile robotului sunt, de fapt, gesturile mele"

- DCNews: Având în vedere evoluția tehnologică din ultimele două-trei decenii - am trecut de la bisturiu, la laparoscop și acum am ajuns la robot - credeți că un robot va putea înlocui un chirurg? În fond, memorează toate mișcările pe care le faceți în anumite cazuri...

- Dr. Cristian Surcel: Deşi este numit robot, da Vinci nu poate acționa pe cont propriu, nici nu poate fi programat. În schimb, execută comenzile pe care medicul le dă în timp real. Pacienţii cred, inițial, că robotul face tot şi că eu sunt acolo doar să supraveghez, ulterior îşi dau seama că robotul fără medic este doar un instrument extrem de sofisticat. El trebuie coordonat şi gesturile robotului sunt, de fapt, gesturile mele, numai că aceste gesturi le efectuez în afara organismului, dar sunt transpuse prin braţele robotului în interiorul pacientului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel