Data actualizării:
Data publicării:

Dr Cătălina Poiană: "Medicul nu poate fi incriminat pentru lipsurile sistemului". CMB anunţă consiliere juridică gratuită pentru medicii agresaţi la locul de muncă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @Racool_studio
FOTO: Freepik @Racool_studio
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) anunţă că va oferi consiliere juridică gratuită tuturor cazurilor care se confirmă, în care medici, membri ai CMMB, care îşi fac datoria sunt agresaţi la locul de muncă.

Dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, a vorbit despre acest subiect într-o conferinţă de presă organizată duminică, 1 octombrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului. 

"Nu avem o statistică legată de numărul agresiunilor către medici, dar tocmai în contextul în care Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, lansează această campanie, "Respect pentru medici, respect pentru pacienţi", considerăm că medicul care îşi face datoria trebuie să fie respectat. Şi atunci considerăm că noi, ca şi Colegiu, trebuie să ne apărăm membrii, atunci când există o agresiune la adresa lor. Nu e prima dată când luăm această poziţie. De-a lungul anilor, când au fost asemenea agresiuni, CMB a susţinut inclusiv organizaţiile sindicale care au luat asemenea poziţie. Vă dau un exemplu din timpul pandemiei, când asistente medicale nu erau primite în bloc, să vină acasă, pentru că veneau dintr-un spital COVID-19. Asta este agresiune. Un cadru medical care îşi sacrifică viaţa într-un spital pentru tratarea pacienţilor COVID să nu fie lăsat să vină acasă... 

Avem pe site-ul CMB această ofertă pentru consiliere juridică, dar acum ni s-a părut important să reiterăm faptul că ori de câte ori vor fi semnalate acte de agresiune la adresa medicilor, vom oferi gratuit consiliere juridică. Trebuie să fim proactivi, să vedem care sunt problemele reale, şi trebuie să ajutăm la rezolvarea lor în aşa fel încât medicii să îşi poată face meseria. Dar aşa cum am spus şi în comunicatul dat recent, în cazurile în care justiţia va dovedi că nu îşi fac datoria, ne delimităm clar, pentru că nu ne reprezintă. Sunt convinsă că marea majoritate a medicilor îşi fac datoria cum trebuie", a declarat dr. Cătălina Poiană. 

Întrebată ce se întâmplă în cazul în care sistemul nu oferă medicului tot ce are nevoie pentru tratarea pacienţilor, lucru care duce şi la lipsa de respect din partea pacienţilor pentru medici, dr. Cătălina Poiană a spus că "nu trebuie să confundăm responsabilitatea medicului cu responsabilitatea decidenţilor din sistemul sanitar. Da, sunt cu totul de acord să analizăm calitatea actului medical, să vedem dacă medicul şi-a făcut datoria, dar nu poate fi incriminat medicul pentru lipsurile din sistem. Medicul poate fi acuzat doar pentru că nu are curajul să spună mereu acest lucru. Primul pas să rezolv o problemă este să recunosc că există. Cu cât vom sesiza mai mulţi problemele reale, cu atât se vor rezolva. Dar să nu confundăm lucrurile. Milităm pentru responsabilitatea medicului, ca medicul să îşi facă datoria, să îşi respecte pacientul. Dar nu poate fi medicul incriminat pentru lipsurile sistemului". 

"Îmi place foarte mult acest titlu: 'respect pentru medici şi respect pentru pacienţi'. Sunt cele două verigi care pot să îmbunătăţească substanţial calitatea actului medical şi încrederea publică în sistemul de sănătate din România", a precizat ministrul Alexandru Rafila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel