Dr. Carmen Dorobăț, despre valul 5 al pandemiei COVID: Un semnal de alarmă. Suntem în creștere, categoric
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Medicul Carmen Dorobăț a vorbit despre decizia autorităților de a păstra școlile deschise, dar și despre evoluția valului 5 al pandemiei.

Autoritățile au decis că regula esenţială pentru trecerea în sistemul online a școlilor este ca în judeţul respectiv paturile din spitale destinate bolnavilor Covid să fie ocupate în proporţie de 75%. Ieri, la nivelul judeţului Iaşi aproximativ 50% dintre paturile destinate Covid 19 erau ocupate, inclusiv cele de la ATI. Medicul Carmen Dorobăț a vorbit despre aceste noi criterii de funcţionare a unităţilor de învăţământ .

”Înţeleg că vor să ţină cont de numărul mare de cazuri care prezintă o formă severă de boală. O creştere a numărului de cazuri în ATI ar atrage un semnal de alarmă şi ar duce la o posibilă schimbare de scenariu în ceea ce priveşte mersul dinamicii virale. Dincolo de valoarea matematică pe care o reprezintă proporţia a ceea ce înseamnă număr de internări în ATI, categoric, în zona didactică, managementul acestei infecţii trebuie să fie pe cât posibil corect, pentru că am văzut că, până acum, nu a fost posibil acest lucru.

În acest scenariu, sunt trei jucători. În primul rând sunt membrii familiei, cadrele didactice şi copiii. Pe lângă acest aspect, mai apar următoarele variabile - dacă toţi din scenariu sunt vaccinaţi sau nu, dacă vor să se testeze sau nu, dacă vor să se prezinte la medicul de familie sau nu, dacă în acest caz apar simptome. Există foarte multe variabile în acest joc al parametrilor care reprezintă spaţiul didactic, încât va fi greu să ţinem sub control. Să sperăm că autorităţile vor putea face acest lucru”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase, scrie Ziarul de Iași.

Carmen Dorobăț: Suntem în creștere

„Suntem în creştere. Categoric, există şi cazuri cu Delta dar şi cazuri cu Omicron. Având în vedere că Omicron are o contagiozitate foarte mare, va deveni şi chiar începe să devină factorul dominant în ceea ce priveşte această pandemiei, nu numai în ţară cât şi la nivel de spaţiu european. Vom vedea în ce măsură se va dovedi a fi un val cu trecere uşoară. Aici nu mă refer la incidenţă, ci dacă vom avea şi cazuri grave de boală. Categoric, cei cu vârsta peste 65 de ani, care au şi alte boli şi nu sunt vaccinaţi, pot face forme severe de Covid 19” a mai spus Carmen Dorobăţ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel