Data actualizării:
Data publicării:

Două morminte romane, vechi de peste 1.600 de ani, vor fi deschise publicului - Foto în articol

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Două morminte romane, vechi de peste 1.600 de ani şi decorate cu picturi murale cu personaje mitologice greceşti, vor fi deschise publicului în sudul Israelului.

Citește și - Cel mai mare mozaic roman descoperit în Londra, un loc de relaxare pentru protipendada perioadei

Anunțul, conform căruia vor fi deschise publicului cele două morminte romane, a fost făcut marţi Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi, transmite AFP. Mormintele se află în apropierea portului Ashkelon (vest) şi au fost descoperite la o distanţă de mai bine de o jumătate de secol. Acesta vor putea fi vizitate începând din octombrie, notează sursa citată.

Primul datează din secolul al IV-lea, al doilea din secolul al II-lea



Primul, care datează din secolul al IV-lea, a fost excavat în anii 1930 de către o expediţie britanică şi este decorat cu reprezentări de nimfe cu capul împodobit cu coroane de flori de lotus, de copii care cântă la flaut şi de diverse păsări şi animale. Al doilea, care datează din secolul al II-lea şi a fost folosit pentru înmormântarea mai multor generaţii ale unei familii aristocratice, a fost descoperit în anii 1990 de arheoloaga israeliană Elena Kogan-Zehavi.

Doar cele două morminte din Ashkelon vor fi accesibile publicului



"Opt morminte pictate au fost descoperite până acum (în Israel) şi doar cele două din Ashkelon vor fi accesibile publicului. În perioada romană, Ashkelon era un oraş foarte important şi toate obiceiurile Romei erau importate acolo, inclusiv tradiţia mormintelor familiale decorate cu picturi murale magnifice", a declarat ea pentru AFP.

Foto

Captură foto: Platforma X - Phillipe Bohstrom


La Ashkelon, care are peste 3 000 de ani de istorie, "proiectăm viitorul oraşului, asigurându-ne în acelaşi timp că trecutul său glorios are un loc de onoare", a declarat primarul Tomer Glam, într-un comunicat, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel