Data actualizării:
Data publicării:

Dosarul ucrainean: Donald Trump vrea ca avertizorul de integritate să depună mărturie în faţa Congresului

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că vrea să-l vadă pe avertizorul de integritate, ale cărui declaraţii au declanşat începerea unei proceduri de destituire împotriva lui, depunând mărturie în faţa Congresului SUA, informează AFP.

"El trebuie să depună mărturie pentru a explica de ce a înţeles atât de prost conversaţia mea ucraineană", a notat pe Twitter preşedintele american, citează Agerpres.

Acest avertizor de integritate şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că preşedintele american i-a cerut omologului ucrainean, în timpul unei discuţii telefonice care a avut loc la 25 iulie, să-l ancheteze pe potenţialul contracandidat al lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2020, Joe Biden.

Democraţii au declanşat o investigaţie pentru a constitui un dosar de punere sub acuzare (impeachment) a preşedintelui Trump, pe care îl acuză că şi-a "trădat" ţara.
Preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, Adam Schiff, "pare acum să nu vrea ca avertizorul de integritate să depună mărturie. NU!", a declarat luni dimineaţa Donald Trump. "Trebuie să aflăm identitatea avertizorului de integritate pentru a afla DE CE s-a făcut aceasta împotriva SUA", a mai cerut preşedintele american.

Democraţii, din contră, insistă de la începutul afacerii asupra necesităţii absolute de a proteja anonimatul avertizorului de integritate, membru al serviciilor americane de informaţii.

Adam Schiff a declarat recent că audierea acestuia nu este neapărat necesară, pentru că avertizarea lui a fost făcută publică, la fel şi o transcriere a apelului telefonic dintre preşedinţii american şi ucrainean.

Donald Trump a declarat în repetate rânduri că discuţia lui cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost "perfectă".

Însă democraţii îl acuză de abuz de putere în scopuri personale şi îl suspectează că a folosit un ajutor militar destinat Ucrainei pentru a face presiuni asupra omologului său.

Pentru a afla mai multe, ei au convocat-o luni pe o fostă consilieră a Casei Albe în problemele ruse, Fiona Hill. Aceasta, care a demisionat între timp, a depus mărturie în spatele uşilor închise timp de peste nouă ore, în faţa a trei comisii din Camera Reprezentanţilor.

Odată ce Congresul îşi va reîncepe activitatea, marţi, ritmul investigaţiilor ar urma să se accelereze şi mai mult. Congresmenii îl vor audia marţi pe George Kent, un înalt responsabil al Departamentului de Stat, iar joi pe ambasadorul american la UE, Gordon Sondland, apropiat al lui Donald Trump, care a făcut avere în sectorul hotelier şi care a făcut schimb de SMS-uri cu alţi diplomaţi în legătură cu aşteptările Casei Albe de la Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel