Data publicării:

Dosarul de pensie 2023. Tot ce trebuie să ştii despre condiţii şi termenul de depunere

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Românii au datoria de a-și achita obligațiile către stat pentru a primi calitatea de asigurat. Iată care sunt condițiile care trebuie îndeplinite și procedura de depunere a dosarului de pensionare.

Românii trebuie să își achite obligațiile către stat pentru a dobândi calitatea de asigurat. Persoanele angajate cu contract de muncă, români sau străini cu permis de ședere permanentă pe teritoriul țării noastre, vor beneficia de toate drepturile oferite de legislația în vigoare privind protecția socială în România.

Ce trebuie să conțină dosarul de pensionare în 2023

- copie după cartea de identitate a solicitantului;

- copie după cartea de muncă a solicitantului;

- adeverințe emise de angajatorii solicitanutului, prin care atestă faptul că solicitantul a lucrat în cadrul instituției/autorității/societății respective, funcția deținută, perioada în care a fost salariat al respectivului angajator, salariul de bază și sporurile de care a beneficiat;

- dovada realizării perioadelor asimilate de lege la stagiul de cotizare și dovada încheierii unui contract de asigurare socială.

Atunci când o persoană dorește să se pensioneze și deține toate actele necesare, poate întocmi un dosar de pensionare pe care îl poate depune la Casa Județeană de Pensii de care aparține, fie îl poate încărca pe site-ul Casei de Pensii.

Pentru depunerea online a dosarului, solicitantul trebuie să își creeze un cont pe site-ul www.cnpp.ro. Pentru a-și face un cont, vizitatorii trebuie să citească descrierea fluxului de creare utilizator și să-și exprime acordul pentru condițiile de utilizare a portalului CNPP. Pentru identificarea utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Datele introduse trebuie să fie în mod obligatoriu conforme cu realitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel