Data actualizării:
Data publicării:

Dosarul care a pus pe jar două superputeri. TikTok, prima înfățișare în SUA

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Astăzi, TikTok va avea prima înfățișare în cazul ce vizează legea ce prevede interzicerea platformei în Statele Unite, cu excepția situației în care compania-mamă chineză, ByteDance, decide să vândă aplicația în termen de nouă luni, potrivit BBC. 

Legea a fost semnată în aprilie de președintele Joe Biden, pe fondul îngrijorărilor legate de posibila exploatare a datelor utilizatorilor americani de către guvernul chinez, mai transmite sursa citată.

TikTok și compania-mamă ByteDance au negat în mod constant orice legături cu autoritățile chineze și au descris această lege drept o "intruziune extraordinară în drepturile la libera exprimare".

Un proces pestriț

Reprezentanții platformei, care susțin că au peste 170 de milioane de utilizatori în SUA, vor prezenta argumentele lor în fața unei comisii de trei judecători din cadrul unei curți de apel din Washington DC.

La acest proces vor participa și opt creatori de conținut pe TikTok, inclusiv un fermier din Texas și un brutar din Tennessee, care își folosesc conturile pentru a-și promova produsele și a-și asigura existența. Avocații Departamentului de Justiție al SUA urmează să prezinte propriul caz, punând accent pe riscurile de securitate națională.

În afara preocupărilor legate de datele utilizatorilor, oficialii și parlamentarii americani au avertizat că TikTok ar putea fi folosit de guvernul chinez pentru a răspândi propagandă în rândul cetățenilor americani.

În același timp, apărătorii dreptului la libera exprimare, garantat de Primul Amendament al Constituției Statelor Unite, avertizează că aplicarea acestei legi ar putea oferi un precedent periculos pentru regimurile autoritare din întreaga lume.

„Nu ar trebui să fim surprinși dacă guvernele represive din lume vor invoca acest precedent pentru a justifica noi restricții asupra dreptului cetățenilor lor de a accesa informații, idei și media din afară”, a declarat Xiangnong Wang, avocat al Institutului Knight First Amendment de la Universitatea Columbia. Institutul a depus un document amicus curiae, oferindu-și expertiza.

Wang a criticat, de asemenea, lipsa de claritate a legislatorilor americani cu privire la amenințările concrete la adresa securității naționale pe care aceștia susțin că TikTok le reprezintă: „Nu ne putem aminti de un precedent în care o restricție atât de amplă asupra drepturilor garantate de Primul Amendament să fie declarată constituțională pe baza unor dovezi care nu au fost dezvăluite", a spus el.

O chestiune cu miză mare

Cu toate acestea, James Lewis, expert la Center for Strategic and International Studies din Washington, consideră că legea a fost redactată în așa fel încât să reziste examinării juridice: „Substanța acestui caz (împotriva TikTok) este foarte solidă”, a declarat Lewis. „Punctul-cheie va fi cum se va pronunța instanța, în sensul dacă impunerea vânzării forțate reglementează sau nu, de fapt, libera exprimare”, a mai declarat acesta.

Lewis a mai adăugat că instanțele tind să acorde președintelui un grad mare de deferență în chestiunile legate de securitatea națională.

Indiferent de decizia curții de apel, experții sunt de acord că procesul ar putea continua luni întregi, dacă nu chiar mai mult.

„Nu se va rezolva nimic săptămâna viitoare”, a avertizat Mike Proulx, vicepreședinte și director de cercetare la firma de analiză Forrester. „Este o problemă extrem de complexă, cu miză mare, care va ajunge probabil până la Curtea Supremă”, a mai declarat acesta, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel