Dosare medicale private, publicate pe Internet. Fostul comandant al STS, despre efectele unui Wikileaks în Sănătate
Date ale pacienţilor din judeţele Sibiu, Alba, Gorj, Dolj, Teleorman şi Mehedinţi au ajuns să poată fi descărcate de pe internet. Medicii de familie au urcat fişierele cu datele pacienţilor pe reţelele de share, prin care se poate pune la comun orice fel de conţinut informatic. Este vorba despre o neglijenţă, dar nu trebuie să uităm că reţeaua informatică a Casei Naţionale de Asigurări este una semideschisă, deci poate fi oricând atacată de hackeri, a explicat pentru De Ce News fostul comandant al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), generalul Tudor Tănase. Iar în perspectiva introducerii cardului naţional de sănătate şi a softului cu probleme al CNAS, pacienţii devin din ce în ce mai descoperiți.
Zeci de evaluări de sănătate realizate de medicii de familie circulă libere pe internet. Baza de date este parţială şi conţine doar pacienţii unor medici care din neștiință sau neglijenţă le-au urcat pe programe de share, gen DC++, ODC sau APEX. Odată puse la share, fiecare utilizator le-a putut descărca şi deschide, aflând astfel date persoanale şi intime despre anumiţi pacienţi - date ca CNP-ul, data naşterii, adresa, numărul de avorturi făcute, numărul de boli avute, numele bolilor, tipul nutriţiei, consumul de alcool sau tutun, greutatea, înălţimea dar şi concluziile medicului.
„De data aceasta a fost vorba despre o posibilă neglijență, dar pot exista și cazuri de penetrare, de către diverşi hackeri a sitemului informatic al Caselor de Asigurări de Sănătate, care este, de altfel semideschis, deci destul de ușor de accesat”, a explicat fostul comandant al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), generalul Tudor Tănase. Noul sistem informatic al CNAS are deja probleme de funcţionare, pe care le-a demonstrat încă de la începerea utilizării sale, în ianuarie, când toată activitatea CNAS a fost blocată. Multe informații încă se mai păstrează scrise pe hârtie, dar odată cu trecerea timpului și introducerea cardului național de sănătate, toate datele pacienților vor fi incluse în sistemul informatic, iar un eventual atac al sistemului ar avea consecințe grave.
Persoanele publice ar putea avea cel mai mult de suferit
Orice persoană are de suferit de pe urma unor astfel de incidente. Dacă unei persoane de rând i-ar putea fi dăuna devenirea publică a informațiilor legate de starea sa de sănătate şi a viciilor pe care le are, fie în familie, în grupul de prieteni sau în societate, unei persoane publice aceste informații făcute publice i-ar putea afecta grav imaginea, căci nu ar exista nicio urmă de îndoială.
Citeşte şi:Teoria conspiraţiei legată de buletinele cu cip este pe jumătate adevărată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News