Data actualizării:
Data publicării:

Dolarul american fluctuează înainte de dezbaterea Trump-Harris. Inflația în SUA, sub lupa investitorilor

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Dolarul american a scăzut marți în raport cu principalele monede, consolidând câștigurile obținute luni, în așteptarea unor date-cheie privind inflația din SUA și a unei dezbateri prezidențiale extrem de așteptate, transmite Reuters.

Cu toate acestea, se estimează că niciuna dintre aceste evoluții nu va influența semnificativ politica monetară a țării, mai scrie sursa citată.

Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii este așteptat să reducă ratele dobânzii săptămâna viitoare pentru prima dată în mai mult de patru ani.

Totuși, discuțiile se axează pe amploarea acestei reduceri a ratelor dobânzii.

Inflația în SUA, sub lupa investitorilor

„Piața este într-o oarecare măsură în așteptare înainte de publicarea datelor CPI (indicele prețurilor de consum) de mâine, dar există o tensiune palpabilă datorată incertitudinilor electorale și sentimentului economic din China”, a declarat Helen Given, trader valutar la Monex USA, cu sediul în Washington, referindu-se la datele economice din China publicate marți.

Importurile Chinei au înregistrat o creștere de doar 0,5%, sub așteptări, în timp ce inflația a fost mai mică decât se anticipase, evidențiind o cerere internă slabă, mai notează Reuters.

Pe de altă parte, yuanul chinez s-a depreciat ușor față de dolar, acesta din urmă crescând cu 0,1%, atingând un curs de 7,1212 CNY/USD.

„(...) Tensiunile internaționale și datele mai slabe privind importurile și exporturile din China mențin dolarul la un nivel ridicat”, a adăugat Given.

Prognoza pentru indicele prețurilor de consum din SUA arată o creștere lunară de 0,2% în august, conform unui sondaj Reuters, valoare similară cu cea din luna precedentă. Anual, se estimează o creștere de 2,6%, mai scăzută față de 2,9% datele arătate în luna iulie.

2. FOTO: Ager... (tokyo-dolar-american-trump_43507400.jpg)

Foto: Agerpres

Impactul piețelor internaționale asupra economiei SUA

În cursul dimineții de marți, dolarul a scăzut cu 0,4% față de yen, ajungând la 142,60 JPY/USD. Dolarul a pierdut 2,7% în raport cu yenul săptămâna trecută. Analiștii nu se așteaptă ca Banca Japoniei să majoreze ratele dobânzilor sau să ofere îndrumări decisive la întâlnirea stabilită săptămâna viitoare.

De asemenea, dolarul s-a depreciat cu 0,3% față de francul elvețian, atingând 0,8472 CHF/USD, în timp ce euro a scăzut cu 0,2%, ajungând la 1,1016 USD/EUR, după o scădere de aproape 0,5% luni. Investitorii urmăresc cu atenție scena politică din Europa, menționând impasul din Franța și incertitudinile crescute din Uniunea Europeană după alegerile regionale din Germania.

Un alt punct central de interes pentru investitori va fi mesajul transmis de Banca Centrală Europeană, care va fi analizat după întâlnirea de politică monetară de joi. Traderii estimează o reducere de 63 de puncte de bază a ratelor dobânzilor de către BCE până la sfârșitul anului.

Scăderile ușoare ale euro au împins indicele dolarului — care măsoară valoarea dolarului în raport cu un coș de șase monede importante — cu 0,1% mai sus. De la începutul anului, indicele dolarului a crescut cu 0,2%.

Strategii de la Barclays au subliniat că dolarul tinde să slăbească înainte de ciclurile de reducere a dobânzilor ale Fed și că, adesea, piețele supraestimează amploarea reducerilor în perioade de aterizare economică ușoară. Cu toate acestea, strategii afirmă că mare parte din mișcarea dolarului probabil a avut deja loc.

3. FOTO: Ager... (trump2_08148000.jpg)

Foto: Agerpres

De asemenea, atenția investitorilor este concentrată asupra dezbaterii prezidențiale televizate dintre candidatul republican Donald Trump și contracandidatul său, vicepreședintele democrat Kamala Harris, care va avea loc în seara aceasta și care ar putea influența alegerile din noiembrie.

„Dacă din dezbatere va ieși un câștigător clar, ne putem aștepta ca piața valutară să înceapă să ia unele poziții înainte de rezultatul alegerilor din noiembrie”, a declarat Chris Turner, șeful departamentului de strategie valutară la ING.

Se anticipează că o victorie a lui Trump ar putea întări dolarul, deoarece politicile sale comerciale și majorarea cheltuielilor fiscale ar putea susține creșterea ratelor dobânzilor, mai scrie Reuters.

Între timp, lira sterlină a crescut după ce datele din Marea Britanie au arătat o creștere a angajărilor, însă a înregistrat o ușoară scădere de 0,1%, ajungând la 1,3055 USD/GBP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel