Data publicării:

Doi cercetători americani au identificat probabilul loc de lansare al noii rachete rusești cu propulsie nucleară /Reuters

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Doi cercetători americani au identificat un posibil loc de desfășurare în Rusia al noii rachete de croazieră 9M730 Burevestnik, un proiect controversat al președintelui Vladimir Putin, care susține că arma este invincibilă.

Această rachetă cu propulsie nucleară și capabilități nucleare, cunoscută sub denumirea de SSC-X-9 Skyfall în codul NATO, este prezentată de Putin ca având o rază de acțiune aproape nelimitată și capacitatea de a evita sistemele de apărare antirachetă ale Statelor Unite.

Cu toate acestea, unii experți occidentali contestă valoarea strategică a Burevestnik, afirmând că nu adaugă capabilități pe care Rusia nu le-ar avea deja și că prezintă riscul unui accident care ar putea elibera radiații.

Folosind imagini din satelit realizate pe 26 iulie de Planet Labs, o firmă comercială de sateliți, cei doi cercetători au identificat un proiect de construcție lângă o instalație de depozitare a focoaselor nucleare cunoscută sub numele de Vologda-20 sau Chebsara, ca fiind probabilul loc de desfășurare al noii rachete. Această instalație se află la 475 km nord de Moscova.

Decker Eveleth, un analist de la organizația CNA, a descoperit imaginile din satelit și a identificat ceea ce par a fi nouă platforme de lansare orizontale în construcție. Acestea sunt grupate în trei seturi, fiind protejate de valuri de pământ ridicate pentru a le feri de atacuri sau pentru a preveni o explozie accidentală care ar putea detona rachetele din apropiere.

„Acest loc este destinat unui sistem de rachete de mari dimensiuni, iar singurul astfel de sistem pe care Rusia îl dezvoltă în prezent este Skyfall”, a declarat Eveleth.

Ministerul Apărării din Rusia și ambasada rusă la Washington nu au oferit comentarii cu privire la evaluarea cercetătorilor, valoarea strategică a Burevestnik sau riscurile asociate acestuia.

Identificarea acestui loc sugerează că Rusia continuă desfășurarea rachetei Burevestnik, în ciuda unei serii de teste eșuate în ultimii ani. Până în prezent, racheta a înregistrat un istoric slab de teste, cu doar două succese parțiale din cel puțin 13 încercări cunoscute, începând cu 2016, potrivit Nuclear Threat Initiative (NTI).

Eșecurile includ o explozie în 2019 în timpul recuperării nereușite a unui reactor nuclear neprotejat, care a rămas pe fundul Mării Albe timp de un an după prăbușirea unui prototip. Agenția nucleară de stat din Rusia, Rosatom, a declarat că cinci angajați au murit în timpul testării unei rachete pe 8 august.

Experții sunt sceptici cu privire la afirmațiile lui Putin, subliniind că, deși racheta ar putea avea o rază de acțiune de aproximativ 23.000 de kilometri, viteza sa subsonică ar face-o detectabilă și vulnerabilă în timpul zborului prelungit.

Racheta Burevestnik nu este interzisă de tratatul New START, ultimul acord dintre SUA și Rusia care limitează desfășurarea armelor nucleare strategice, dar experții se tem că expirarea acestui tratat în 2026 ar putea declanșa o nouă cursă a înarmărilor nucleare.

Deși valoarea strategică a Burevestnik rămâne disputată, Moscova ar putea folosi această rachetă ca un atu în viitoarele negocieri, consideră analiștii, subliniind că dezvoltarea sa este mai degrabă un instrument politic pentru a sublinia preocupările Rusiei față de apărarea antirachetă a Statelor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel