Documentul armistițiului între Hamas și Israel a fost obținut de Al Jazeera. Iată textul propunerii
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Propunerea, care a fost avansată de Egipt și Qatar, acceptată de Hamas, refuzată de Israel, ar fi implementată în trei etape care ar duce la oprirea inițială a luptelor, la o liniște de durată și la retragerea trupelor israeliene din teritoriul palestinian.

Al Jazeera a obținut o copie a propunerii de încetare a focului din Gaza pe care Hamas a declarat că o acceptă luni.

Propunerea de acord ar asigura, de asemenea, eliberarea prizonierilor israelieni din Gaza, precum și un număr nespecificat de palestinieni deținuți în închisorile israeliene. Israel a declarat că nu este de acord cu propunerea, dar că va participa la discuții suplimentare pentru a obține un acord - totul în timp ce continuă ofensiva sa asupra Fâșiei Gaza.

Între timp, Statele Unite, care sunt, de asemenea, implicate în negocieri, au declarat că examinează răspunsul Hamas.

Textul propunerii de acord:

”Document al mediatorilor din Egipt din 5 mai 2024


Principiile de bază ale unui acord între partea israeliană și partea palestiniană din Gaza privind schimbul de captivi și prizonieri între ele și revenirea la o calmitate durabilă.

Acordul-cadru urmărește: eliberarea tuturor prizonierilor israelieni din Fâșia Gaza, civili sau militari, vii sau altfel, din toate perioadele, în schimbul unui număr de prizonieri deținuți de Israel, conform acordului, și revenirea la o calmitate durabilă care duce la un armistițiu permanent și retragerea forțelor israeliene din Fâșia Gaza, reconstrucția sa și ridicarea asediului.

Acordul-cadru se compune din trei etape interconectate și legate, care sunt următoarele:

Etapa I (42 de zile)


Încetarea temporară a operațiunilor militare între cele două părți și retragerea forțelor israeliene spre est și depărtarea de zonele dens populate dintr-o zonă definită de-a lungul frontierei pe întreaga lungime a Fâșiei Gaza (inclusiv Wadi Gaza, cunoscută sub numele de coridorul Netzarim, și Rotonda Kuweit, așa cum se specifică mai jos).

Toate zborurile (militare și de recunoaștere) din Fâșia Gaza vor înceta timp de 10 ore pe zi și 12 ore în zilele în care sunt schimbați captivii și prizonierii.

Persoanele strămutate intern în Fâșia Gaza se vor întoarce în zonele lor de reședință, iar Israelul se va retrage din Wadi Gaza, coridorul Netzarim și Rotonda Kuweit:

În a treia zi (după eliberarea a trei captivi), forțele israeliene trebuie să se retragă complet din strada al-Rashid din est până la strada Salah al-Din și să demonteze site-urile și instalațiile militare din această zonă.


Persoanele strămutate (neînarmate) se vor întoarce în zonele lor de reședință, iar toți locuitorii Fâșiei Gaza vor avea libertate de mișcare în toate părțile Fâșiei.


Ajutorul umanitar va fi permis să intre prin strada al-Rashid din prima zi fără nicio piedică.


În a 22-a zi (după eliberarea jumătății captivilor civili vii din Gaza, inclusiv soldați femei), forțele israeliene trebuie să se retragă din centrul Fâșiei Gaza (în special coridorul Netzarim/al Martirilor și axa Rotonda Kuweit), din estul străzii Salah al-Din până la o zonă de-a lungul frontierei, iar toate site-urile și instalațiile militare trebuie să fie demontate complet.


Persoanele strămutate vor fi permise să se întoarcă în locurile lor de reședință din nordul Fâșiei Gaza, iar toți locuitorii vor avea libertate de mișcare în toate părțile Fâșiei Gaza.


Ajutorul umanitar, materialele de ajutor și combustibilul (600 de camioane pe zi, inclusiv 50 de camioane de combustibil și 300 de camioane pentru nord) vor fi permise să intre în Fâșia Gaza într-un mod intensiv și în cantități suficiente din prima zi. Acesta trebuie să includă combustibilul necesar pentru a funcționa la centrala electrică, a reporni comerțul, a reabilita și a funcționa spitalele, centrele de sănătate și brutăriile din toate părțile Fâșiei Gaza, și pentru a funcționa echipamentele necesare pentru a elimina dărâmăturile. Acest lucru va continua pe toată durata tuturor etapelor.

Schimbul de captivi și prizonieri între cele două părți:

În timpul primei faze, Hamas va elibera 33 de prizonieri israelieni (vii sau morți), inclusiv femei (civili și soldați), copii (sub vârsta de 19 ani care nu sunt soldați), cei peste vârsta de 50 de ani și bolnavii, în schimbul unui număr de prizonieri din închisorile și centrele de deținere israeliene, conform următoarelor criterii:

Hamas va elibera toți prizonierii israelieni vii, inclusiv femeile civile și copiii (sub vârsta de 19 ani care nu sunt soldați). În schimb, Israelul va elibera 30 de copii și femei pentru fiecare prizonier israelian eliberat, pe baza listelor furnizate de Hamas, în ordinea arestării.
Hamas va elibera toți prizonierii israelieni vii (peste vârsta de 50 de ani), bolnavii și civilii răniți. În schimb, Israelul va elibera 30 de persoane în vârstă (peste 50 de ani) și bolnave pentru fiecare prizonier israelian, pe baza listelor furnizate de Hamas, în ordinea arestării.
Hamas va elibera toate femeile soldat israeliene vii. În schimb, Israelul va elibera 50 de prizonieri (30 care execută pedepse cu închisoarea pe viață, 20 condamnați) pentru fiecare femeie soldat israeliană, pe baza listelor furnizate de Hamas.
Programarea schimbului de captivi și prizonieri între părți în prima etapă:

Hamas va elibera trei prizonieri israelieni în a treia zi a acordului, după care Hamas va elibera trei alți prizonieri la fiecare șapte zile, începând cu femeile cât mai mult posibil (civili și femei soldați). În a șasea săptămână, Hamas va elibera toți prizonierii civili rămași incluși în această fază. În schimb, Israelul va elibera numărul convenit de prizonieri palestinieni, conform listelor pe care Hamas le va furniza.


Hamas va furniza informații despre prizonierii israelieni care vor fi eliberați în această etapă până în a șaptea zi (dacă este posibil).


În a 22-a zi, partea israeliană va elibera toți prizonierii din acordul Shalit care au fost arestați din nou.


Dacă sunt mai puțini de 33 de prizonieri israelieni vii de eliberat, va fi eliberat un număr de cadavre din aceleași categorii pentru a finaliza această etapă. În schimb, Israelul va elibera toate femeile și copiii care au fost arestați din Fâșia Gaza după 7 octombrie 2023 - cu condiția ca acest lucru să se întâmple în a cincea săptămână a acestei etape.


Procesul de schimb este legat de gradul de angajament față de acord, inclusiv încetarea operațiunilor militare, retragerea forțelor israeliene, întoarcerea persoanelor strămutate, precum și intrarea ajutorului umanitar.


Toate procedurile legale necesare pentru a asigura că prizonierii palestinieni eliberați nu sunt arestați din nou pe aceleași acuzații trebuie să fie finalizate.


Pașii primei etape de mai sus nu constituie o bază pentru negocierea etapei a doua. Măsurile punitive și penalitățile care au fost luate împotriva prizonierilor și deținuților din închisorile și taberele de deținere israeliene după 7 octombrie 2023 trebuie să fie ridicate și condițiile lor îmbunătățite, inclusiv persoanele care au fost arestate după această dată.
Nu mai târziu de a 16-a zi a primei faze, vor începe discuții indirecte între părți pentru a se pune de acord asupra detaliilor etapei a doua a acestui acord, cu privire la schimbul de prizonieri și captivi din ambele părți (soldați și bărbați rămași), cu condiția ca acestea să fie finalizate și convenite înainte de sfârșitul celei de-a cincea săptămâni a acestei etape. Organizațiile Națiunilor Unite și agențiile acestora, inclusiv UNRWA, și alte organizații internaționale vor continua să furnizeze servicii umanitare în întreaga Fâșie Gaza. Acest lucru va continua pe toată durata tuturor etapelor acordului.

Infrastructura (electricitate, apă, canalizare, comunicații și drumuri) din întreaga Fâșie Gaza va fi reabilitată, iar echipamentele necesare pentru apărarea civilă vor fi permise să intre în Fâșia Gaza pentru a curăța dărâmăturile și molozul. Acest lucru va continua pe toată durata tuturor etapelor acordului.

Vor fi permise să intre în Fâșia Gaza toate materialele și echipamentele necesare pentru adăpostirea persoanelor strămutate care și-au pierdut casele în timpul războiului (un minim de 60.000 locuințe temporare - caravane - și 200.000 corturi).

De-a lungul acestei etape, un număr convenit (nu mai puțin de 50) de militari răniți vor fi permis să călătorească prin trecerea Rafah pentru a primi tratament medical, iar un număr mai mare de călători, bolnavi și răniți vor fi permis să părăsească prin trecerea Rafah, pe măsură ce restricțiile asupra călătorilor sunt ridicate. Comerțul cu mărfuri se va relua fără restricții.

Vor fi puse în aplicare aranjamente și planuri necesare pentru reconstrucția caselor, facilităților civile și infrastructurii civile care au fost distruse din cauza războiului, precum și aranjamente pentru a compensa cei afectați, sub supravegherea unui număr de țări și organizații, inclusiv: Egipt, Qatar și Națiunile Unite. Toate măsurile din această etapă, inclusiv încetarea temporară a operațiunilor militare, ajutorul și adăpostirea, retragerea forțelor etc., vor continua în etapa a doua până când va fi declarată o calmă durabilă (încetarea operațiunilor militare și ostile).

Etapa a II-a (42 de zile):


Trebuie să fie anunțat și să intre în vigoare un revenire la o calmitate durabilă (o încetare permanentă a operațiunilor militare și ostile) înainte de schimbul de captivi și prizonieri - toți prizonierii israelieni vii rămași (civili și soldați) în schimbul unui număr convenit de prizonieri și deținuți din închisorile și taberele de deținere israeliene.

Forțele israeliene se vor retrage complet din Fâșia Gaza.

Etapa a III-a (42 de zile):


Schimbul cadavrelor și rămășițelor morților de ambele părți după ce au fost recuperate și identificate.

Planul de reconstrucție a Fâșiei Gaza pe o perioadă de trei până la cinci ani - inclusiv locuințe, facilități civile și infrastructură - și compensarea tuturor celor afectați începe, sub supravegherea unui număr de țări și organizații, inclusiv: Egipt, Qatar și Națiunile Unite.

O încheiere completă a asediului Fâșiei Gaza.

Garanții acordului:

Qatar, Egipt, Statele Unite ale Americii și Națiunile Unite.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel