Djokovic, ÎMPIEDICAT să îşi apere titlul de la Australian Open. Are nevoie de vaccinul anti COVID-19 pentru a intra în ţară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Novak Djokovic
Facebook Novak Djokovic
Tenismenul sârb Novak Djokovic ar putea fi împiedicat să îşi apere titlul cucerit în 2021 la Australian Open. Conform noilor reguli, dacă nu se vaccinează împotriva COVID-19, sârbul nu va putea intra în Australia. 

Djokovic, numărul unu mondial, care se află la egalitate cu Roger Federer și Rafa Nadal, cu 20 de titluri de Grand Slam, a refuzat să dezvăluie statutul său de vaccinare și a declarat că nu este sigur dacă își va apăra titlul de la Australian Open.

Clarificând cerințele de viză ale Australiei, ministrul pentru imigrare, Alex Hawke, a declarat că jucătorii străini vor trebui să se fi vaccinat cu ambele doze pentru a putea juca la Grand Slam-ul de la Melbourne Park, în ianuarie.

"Va trebui să fiți dublu vaccinați pentru a vizita Australia. Aceasta este o aplicație universală, nu doar pentru jucătorii de tenis. Vreau să spun că orice vizitator al Australiei va trebui să fie dublu vaccinat", a declarat Hawke la postul de radio Australian Broadcasting Corporation, citat de Reuters. "Nu am un mesaj pentru Novak. Am un mesaj pentru toți cei care doresc să viziteze Australia. Vor trebui să fie complet vaccinați", a mai spus acesta, citat de Mediafax.

Alţi jucători, excluşi pe baza regulii

În afară de sârbul Djokovic, care a câștigat nouă dintre titlurile sale de Grand Slam la Australian Open și ultimele trei consecutiv la Melbourne Park, regula ar putea exclude alte zeci de jucători de la turneu.

Mai mult de o treime dintre jucătorii profesioniști rămân nevaccinați, potrivit unor rapoarte recente din presă, citate de Reuters. Atât circuitul masculin ATP, cât și circuitul feminin WTA, au îndemnat jucătorii să se vaccineze, însă unii și-au exprimat rezervele.

Campionul rus la US Open, Daniil Medvedev și germanul Alex Zverev, numărul patru mondial, și-au exprimat scepticismul, deși statutul lor în ceea ce privește vaccinarea rămâne necunoscut. Grecul Stefanos Tsitsipas, numărul trei mondial, a declarat în august că se va vaccina doar dacă va deveni obligatoriu, deși ulterior a spus că intenționează să se vaccineze până la sfârșitul anului.

Tennis Australia, organizatorul Grand Slam-ului de la antipozi, a declarat că conlucrează cu autoritățile pentru stabilirea condițiilor de participare pentru jucători, fani și personalul turneului.

"Din informațiile noastre, detaliile privitoare la vizitatorii din afara țării nu au fost încă stabilite și sperăm să avem mai multe informații în curând", a declarat organismul de conducere.

Graniţele Australiei, închise pentru non-rezidenţi

Ministrul australian al sănătății, Greg Hunt, a declarat că regulile țării au ca scop protejarea australienilor.

"Ele se aplică tuturor, fără teamă sau favoruri. Nu contează dacă sunteți numărul unu în lume sau orice altceva", a declarat el miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Australia și-a închis granițele internaționale pentru non-cetățeni și pentru rezidenții nepermanenți timp de 18 luni, deși au existat câteva excepții, pentru oficiali de înalt grad.

Călătoriile internaționale sunt așteptate să înceapă pentru cetățenii australieni în câteva săptămâni, dar se așteaptă ca cei care nu sunt cetățeni să nu poată intra sau ieși din țară până la începutul anului 2022.

Autoritățile din statul Victoria, care găzduiește Openul Australiei, au declarat că nu vor face înțelegeri speciale cu sportivii nevaccinați pentru a le permite să concureze, chiar dacă au obținut vize.

Melbourne, al doilea oraș ca mărime din Australia, a fost în lock down din august, din cauza unei epidemii cu varianta Delta, foarte contagioasă, dar va începe să se redeschidă vineri, când se așteaptă ca 70% din populația adultă din Victoria să fie complet vaccinată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel